Yol kenarındaki tabelalar kazalara 1 numaralı sebep

Yol kenarındaki tabelalar kazalara 1 numaralı sebep
Teksas'ta bir araştırma yapıldı. Araştırmanın sonucunda sürücülerin dikkatli olmasına rağmen tabelalara ve uyarılara odaklanması sebebiyle çok fazla kaza yapıldığı ortaya çıktı.

WebTekno''dan aktarılan bilgilere göre; Teksas’ta yapılan araştırma, oldukça tartışmalı bir konuyu ele aldı. Teksas ve ABD’nin 28 eyaletinde daha uygulanan sistemde; insanların daha dikkatli olması için yol kenarlarında yıl içerisinde kazalarda hayatını kaybeden insan sayısının yazıldığı tabelalar bulunuyor. Her ne kadar bu ilk bakışta “Bu kadar insan ölmüş, ben dikkatli olmalıyım” cümlesini düşündürtüyor ve sürücüleri daha dikkatli olmaya itiyor gibi görünse de durum tam olarak böyle değil. Araştırmacılar, uyarı tabelalarından sonraki 10 km içerisinde kaza oranlarının yüzde 4,5 daha fazla olduğunu ortaya çıkardı. Bu da sadece Teksas’ta uyarıların, yılda 2.600 kazaya ve 16 ölüme neden olabileceği anlamına geliyor. ABD’nin geneline bakıldığında ise bu oran yılda yaklaşık 17.000 kaza daha fazla olması demek. 

Şimdiye kadar dikkat dağınıklığına sebep olabilecek şeylerle ilgili yüzlerce makale ve araştırma mevcut. Ancak bu dikkat dağınıklığının yollardaki uyarı yazılarından kaynaklanabileceği şimdiye kadar hiç düşünülmemişti. Araştırmacılar, uyarıların sürücülerin dikkatini dağıtmasının sebebini; kişileri karamsarlığa düşürerek farklı düşüncelere itmesi ve bunun bir sonucu olarak da çevresinde olup bitenlere karşı daha dikkatsiz olması olarak açıklıyor. Dikkati dağılan sürücülerin refleksleri de yavaşladığı için daha çok kaza meydana gelebiliyor. Bununla birlikte araştırmacılar, sadece bu ölüm sayılarının yazdığı uyarıların değil; reklam panolarının da benzer bir düzeyde dikkat dağıtıcı olabileceğini vurguluyor. Aynı zamanda sürücülerin dikkatini dağıtabilecek ve farklı düşüncelere itebilecek tüm uyarı ve panoların özellikle keskin virajlı yollarda kullanılmasıyla ilgili endişe duyduklarını belirtiyorlar. 

İlgili Haberler