"YPG çekiliyor" algısı!

"YPG çekiliyor" algısı!
Fransız haber ajansı AFP, Suriye'de terör örgütü YPG/PKK'nın Türkiye sınırından çekilmeye başladığını duyurdu. Terör örgütünün çekildiği yerlerdeki varlığını ise, YPG'ye bağlı sözde askeri meclisler sürdürecek.

Fatih ERGİN / YENİÇAĞ

Fransız haber ajansı AFP'nin geçtiği habere göre, terör örgütü PKK/YPG'nin, "güvenli bölge" anlaşmasını uygulamak için Türkiye sınırından çekmeye başladığı duyuruldu. Ancak bu çekilme, terör örgütünün Fırat’ın doğusundaki varlığını ve Türkiye’ye oluşturduğu tehdidi ortadan kaldırmıyor. Güvenli bölge içerisinde kalan meskun alanlarda YPG’nin türevlerinin varlığı sürdürecek.

Derinliği 5 ile 15 kilometre olması öngörülen Güvenli Bölge planı kapsamında Türkiye sınırından çekildiği duyurulan PKK/YPG’nin çekildiği yerlerdeki varlığını, sözde askeri meclisler devralıyor. Bu sözde meclisler, YPG/PKK tarafından “yerel güçler” olarak kurulduğu biliniyor.

PKK/YPG SÖZDE ASKERİ MECLİSLERLE VARLIĞINI SÜRDÜRECEK!

Fırat’ın doğusundaki kontrol ettiği alanlarda sözde yerel askeri meclisler kuran PKK/YPG’nin çekildiği yerlerdeki varlığını söz konusu sözde yerel askeri meclisler ile sağlayacak. Güvenli Bölge kapsamında PKK/YPG’nin çekildiği duyurulan Tel Ebyad ile Resulayn ilçeleri arasındaki 88 kilometrelik bölgede terör örgütünün kurduğu Gre Spi ve Sere Kaniye sözde askeri meclisleri kontrolü sağlayacak.

Bu alanda 6 gözlem noktası kurulacak ve bunlardan 3'ünün denetimini, yine PKK/YPG’ye bağlı Tel Abyad, 3'ünü ise Resulayn sözde askeri meclisleri üstlenecek. Bölgede Türk-ABD ortak devriyeleri denetim yapacak ancak devriyeler kent merkezlerine girmeyecek.

ÇÖZÜM SÜRECİNDEKİ ALGI

Çözüm Süreci sırasında da, PKK terör örgütünün silah bırakacağı ve Türkiye içerisindeki teröristlerin Irak'ın kuzeyine çekileceği defalarca kamuoyuna duyurulmuştu. Ancak terörle mücadelenin yeniden başlaması ile bölücü terör örgütünün çözüm süreci sayesinde şehirleri silah deposu haline getirdiği ve bölgede hiç olmadığı kadar alan ve hakimiyet kazandığı ortaya çıkmıştı.