Zarif: “ABD silahımızdan değil, halkımızdan korkuyor”

Zarif: “ABD silahımızdan değil, halkımızdan korkuyor”
İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, İran Meclisi’nde yaptığı konuşmada ABD’nin İran’ın silahından değil, halkından korktuğunu söyledi.

İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politikalar Komisyonu Başkanı Mücteba Zünnur'un "Tahran'ın füze programına ilişkin" soru önergesi üzerine İran Meclisi’nde konuşan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, İran ve ABD’nin askeri kapasitesine ilişkin konuştu.

“ŞEHİT SÜLEYMANİ DAHA ETKİLİDİR”

Güvenilir kaynaklardan aldığı bilgiye göre ABD yönetiminin Kum'daki Fordo Nükleer Tesisleri'ni yok etme kararı aldığını ancak İran halkı arasındaki dayanışmayı artırabileceği "endişesi" üzerine daha sonra bundan vazgeçtiğini ifade eden Zarif, İran lideri Ali Hamaney'in "Şehit Süleymani devrim için Komutan Süleymani'den daha etkilidir" sözlerini hatırlattı.

“ENDİŞE NEDENİYLE YOK ETMEDİLER”

Eski ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile arasında geçen bir konuşmayı aktaran Zarif, "Kerry bana 'Fordo'yu neden kurdunuz istersek rahatlıkla yok ederiz?' dedi. Ben de ona 'Sonrasında ne olacak?' dedim. Kerry bana Fordo Nükleer Tesislerini, yok edilmesi halinde doğacak muhtemel sonuçlardan duydukları endişe nedeniyle yok etmediklerini söyledi” dedi.

“BİZİ KORUYAN HALKIN FEDAKARLIĞIDIR”

ABD'nin askeri savunmaya yılda 2 trilyon dolar, İran'ın ise 16 milyar dolar harcadığına işaret eden Zarif, "Ülkemizi, ABD'nin silah kapasitesi karşısında o kadar da güçlü olmayan askeri silahlar korumayacaktır. Bizi koruyacak olan halkın kültürü ve fedakarlığıdır. ABD'nin zayıflığına yol açan şey askeri kapasitemiz değil birliğimiz olmuştur. ABD halkımızdan korkuyor, silahımızdan değil. Savunma kapasitemiz dünya için bilinen bir şeydir" görüşlerini paylaştı.

“BUNA GÖRE HAREKET EDİYORUZ”

Washington'un 40 yıldır İran'daki rejimi yıkmanın peşinde olduğunu sözlerine ekleyen Zarif, "İran'daki İslam Cumhuriyeti'nin devrilmesi düşüncesi ABD'nin bir gerçeği ve biz de buna göre hareket ediyoruz. Askeri mantıkla dünyaya karşı koymanın ne anlamı var? Süleymani'nin öldürülmesinin ardından dünyaya gücümüzü gösteren şey meydanlara inen halkımızdı. Caddeleri dolduran halk, bizim gücümüzün bir göstergesiydi" ifadelerini kullandı.