Zengin ülkeler korona aşısını da sömürdü. Fakire ekmek de yok aşı da. Vay vay dünya vay

Zengin ülkeler korona aşısını da sömürdü. Fakire ekmek de yok aşı da. Vay vay dünya vay
Dünya Sağlık Örgütü’nden yapılan açıklamada korona virüs aşılarını zengin ülkelerin gereğinden fazla aldığı ancak fakir ülkelere aşı ulaşmadığı bildirildi. DSÖ Başkanı Ghebreyesus, “Feci bir ahlaki çöküşün eşiğindeyiz” yorumunda bulundu.

Sputnik’in haberine göre, korona virüs aşısının birçok ülkede acil onay almasının ardından aşılama işlemleri başladı. Ancak bazı fakir ülkelere aşının çok az ulaştığı ya da hiç ulaşmadığı öğrenildi.
Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, Covid-19'a karşı 49 yüksek gelirli ülkede 39 milyon doz aşı yapıldığını, en düşük gelirli ülkelerden birine ise sadece 25 doz aşı verildiğini söylerken, aşılarının paylaşımında "Feci bir ahlaki başarısızlığın eşiğinde olunduğu" uyarısı yaptı.
DSÖ Başkanı, aşı dozlarının dünyaya adil şekilde dağıtılması gerekirken eşit dağıtım olanaklarının ciddi tehlike altında olduğuna dikkat çekti.
DSÖ'nün öncülüğünde Covid-19 aşılarına dünya çapında hızlı ve eşit erişim garanti etmeyi amaçlayan COVAX küresel mekanizması, aşı dağıtımına gelecek ay başlayacak. 
Tedros, aşı alımı için geçen yıl 44, bu yıl en az 12 ikili anlaşma yapıldığını aktararak şunları söyledi:
"Bu, COVAX teslimatlarını geciktirebilir ve tam da COVAX'ın kurulma sebebi olan önlenmesi gereken senaryoyu, yani kaotik piyasa, koordinasyonsuz tepki ve devam eden toplumsal-ekonomik karışıklık eşliğinde stoklamayı hayata geçirebilir.
Böylesi bir 'önce-ben' yaklaşımı, en yoksul ve en savunmasızları riske atıyor.
Eninde sonunda bu tür hareketler, pandemiyi daha da uzatmaktan başka bir şeye yaramayacak."

İlgili Haberler