En Büyük Vekil Başkan!

Tarih profesörü ve de MHP'nin "kudretli başkan yardımcısı" Semih Yalçın kelimenin tam anlamıyla esti, gürledi. Bir ara Didem Arslan Yılmaz'a fırça attı. Sert bir tonla "Cumhur İttifakı'nı bozmaya çalışmayın" diye uyardı. Oysa kızcağız hiçbir şey yapmamıştı. Buna rağmen panikledi ve "Peki, peki" diyerek başka konuya geçti.

HaberTürk'teki Yalçın'ın hedefe oturttukları arasında bazı kamu araştırmacıları da vardı. Bunlara da bindirmeyi unutmadı. Her ne kadar ağzı "Dip dalga, MHP lehine gelişiyor" dese de yüzü bunun tam tersini sergiliyordu. Sanırım en çok sinirlendiği soru "MHP, Meclis'te grup kuramayacak mı?" idi.

Devlet Bahçeli'nin akıl hocası ve partisinin ikinci adamının korkusu ortada. Ne kadar gizlemeye çalışsa bile pazar akşamı oluşacak tablodan endişeli.

Aynı programdaki diğer konuk Yaşar Tüzün'ü beğendiğimi belirtmeliyim. CHP'deki grup başkan vekilleri, tek hırçın -Özgür Özel- dışında tutarlılar. Bu özelliklere sahip CHP kurmayları için sıralama yapsak liderliğe kesinlikle Bülent Tezcan'ı koyarız. Tezcan'a ilk defa dikkatimi çeken bir zamanlar birlikte çalıştığım kardeşim Vedat Denizer'di. Zaman onu haklı çıkardı.

Fikirleri olmayanlar

İYİ Parti ve Saadet Partisi'nin aynı görevi sürdürenleri de başarılı. Ayrıca siyasi adaba uygunlar. Ak Parti'yi derecelendirmeye almıyorum. Konuşma ve eleştiri için Reisin ağzına bakıyorlar. Dün yeni havaalanına inen Cumhurbaşkanlığı uçağına bakışları fark ettiniz mi? Bazıları da kanatsız uçtular.

Neyse, iki günümüz kaldı. Son gülen İYİ gülecek.

***

Yeni hanedan

Demirören Grubu'nun çekleri ödeyip ödemediği tartışılırken, Aydın Doğan'dan alınan yayınların yeni yöneticileri ortalara dökülmeye başladı. Televizyonları takip edenler bunların iki gruba ayrıldıklarını fark ediyor. Ev sahipliği, tartışmalara çağrılan konukların baremine göre ayarlanıyor. Bir kısmına Amiral Gemisinin çiçeği burnunda yönetmeni Vahap Munyar servis yapıyor.

Gelenler ağır topsa mutlaka yeni CEO Mehmet Soysal ilgileniyor. Bir yanına Milliyet'in son genel yayın yönetmeni Mete Belovacıklı'yı oturtuyor. Diğer tarafta ise "15 Temmuz kahramanı" Hande Fırat. Kimi  soruların, önceden belirlendiği anında anlaşılıyor. Genelde sorular önemli değil. Onaylamak önemli olan.

Tam bu noktada aklıma Mehmet Soysal'ın İhlas Grubu'ndaki günleri geldi. Hüseyin Movit'i tehdit edişini -bir bakanı da öne sürüp- hatırladım. Movit'in kayda alış alışkanlığını hatırlayınca, daha sonra çark edişi muhteşemdi. Önemli bir yakınının annesinin Türkiye Hastanesi'nde yeni ameliyat geçirdiğini sinirlerinin bu yüzden bozuk olduğunu belirtip özür dilemişti. İleride bir gün bu konunun tam metnini sevgili Movit'in ağzından aktarırım.

***

Şişme olasılığı

Anket kuruluşları arasında değerlendirme yapsam, peynir formülü uygularım; "yağı alınmış, yarım yağlı ve tam yağlı". En arananı kesinlikle İhsan Aktaş. Bakıyoruz, kafadaşı gazetelerde sayfalarca yer buluyor. Bu paylaşılmazlığı ekranda da sürdürüyor. En başta da NTV'nin baş tacı. Söylediklerine bakıyorsunuz "tekrar oğlu tekrarlar". "Cumhurbaşkanlığı ilk turda tamam" veya "MHP toparlandı. İlk iki sırada."

Uzun süre Aktaş'ın bozacılığını yapan diğer yanlı araştırmacı Faruk Acar'ı görmez olduk. Acaba bunda Aziz Yıldırım'ın seçim kampanyasındaki fiyaskosu mu etken oldu. Buna "şişmek" demek mümkün. Çünkü yenilgi çok ağırdı.

***

Sevmediğim ülke

Gerek yerinde gözlemlerim, gerek Amerika'daki tespitlerim bende bazı saplantılara yol açtı. Mesela Somalililerin Türkiye sevgisi. Bu ülkenin insanları bizi kardeşten daha yakın görüyor. İtalyan işgalinde yolladığımız yardımlar bunun sebebi. Konuyu daha detaylı olarak çok önceleri yazmıştım.

Bir de Fas var. Tam bir felaket. Bunların kadını erkeği Türkiye düşmanı. Muhatap olduklarımın tamamı her fırsatta "Kıbrıs'ı işgal ettiniz" diyerek hesap sordular. Yani bana Bülent Ecevit muamelesi yaptılar. Washington Akademisi'nde iki Faslı kız öğrenci vardı ki, bunları dövmemek için kendimi zor tuttum. Belli ki Osmanlı'nın eyaleti olmak fena halde içlerine oturmuş.

Portekiz-Fas maçını bu hislerle izleyince Ronaldo'nun golüne gerçekten sevindim. Washington DC'deki saldırganların kulaklarını uzun uzun çınlattım.

Bir uyarı

TRT'nin genç spikeri Hünkar Mutlu'ya bir şeyler söylemek istiyorum. Olmayacak dualara amin diyor. Bu kadar yanlı davranmasına gerek yok. Sonucu belli maçta Mısırlı spikerden farksızdı.

...

GÜNÜN SÖZÜ

Bir sorunu oluşturan zihniyet, onu çözemez. Einstein

Yazarın Diğer Yazıları