İYİ Parti iktidar alternatifidir

Sancısız doğum olur mu? Günümüzün teknolojisi ve ilaçlarıyla belli bir süreliğine bu mümkün görülebilir. Ancak, tahribatları mutlaka daha sonra çıkar. Bir de dolunun yanında boş olanların taşınması var ki, bu en zor olandır. En kötü tarafları, hayatları boyunca sadece çalçene olmalarıdır.

Alındıkları yeri beğenmezler, aday gösterildikleri sıraya mırın kırın ederler. Yine de sonuçların ilanına kadar gıkları çıkmaz. Ne zamanki Parlamentoya giremedikleri belli olur, volümlerini yükseltmeye başlarlar. Bir bakarsınız, sıra paşasının nutukları Genelkurmay Başkanı'ndan daha gür çıkar. Meclis'e giremediği gün, "Ben bakanlık yaptım" diye nara atan hanımefendileri de görürsünüz.

Anlayacağınız siyaset zor zenaat. İnsanlar kavun değil ki, koklayıp, diplerini elleyeceksiniz. Hele, yeni kurulmuş bir partide iseniz hata payı biraz daha fazladır.

Ne bekliyorlardı?

Siyasetin tatlı su kaptanları için en kolay yol zemin ve zamanın müsait olduğu an Başkana bindirmektir. Bunlara sormak istiyorum; "Bu kadar kısa sürede tüm engelleme ve imkânsızlığa rağmen 43 milletvekili çıkarmak başarısızlık mı?"

Kaldı ki Meral Bacı, doğanın kısıtlı tanıdığı anatomik imkana rağmen "olağanüstü çaba gösterdi". Sadece büyük kentlerde kameralara poz verirken ortaya çıkanları dahi sırtında taşıdı. Üstelik Muharrem İnce gibi bir güçlü rakibe kaptırılanları ikna için epey çaba gösterdi. Sistemli saldırıya maruz kaldı; "Yüzde 3 bile alamaz" temalarıyla yıpratılmaya çalışıldı.

Sonuç mu? Tüm baltalama ve dezavantajlara rağmen 24 Haziran'dan mümkün olan başarıyla çıkmasını bildi. Parti içi muhalefet öncelikle bunu bir kenara kaydetmeli.

Genel durum

Bir de madalyonun öbür tarafına bakmak lazım. Türkiye'de ekonomik durum iyi gitmiyor. Bakmayın siz borçlarını öteleme peşinde koşan iş adamlarının yayın organlarına. İstedikleri kadar "toz pembe tablolar" çizsinler. Hazine ve Maliye Bakanı'nın gezilerine en güçlü isimleri takıp, övgüler yağdırsalar da durum karanlık. Borçlar, gırtlağa dayandı. Döviz kurunu sabit tutmak mümkün olmuyor.

Temmuz'un sonuna geldik, yaz sebze ve meyvelerinin etiketlerini durdurabilene aşk olsun. Emeklinin zam farkları dahi arkadan geliyor. O da bin bir zorlamayla.

Böylesi bir ortamda, İYİ Parti kesinlikle iktidar alternatifidir. Önümüzdeki ilk sınavda bunu gösterecektir. Akşener'e yüklenenler sadece önlerini göremeyenlerdir.

Fırsat düşkünleri

Tuhafıma giden taraf ise, köklü bir misyonun üstüne çökenlerin durumu. Yüzde 12'yi bile elde edemeyenlerin ortalığı bulandırma gayreti gözden kaçmıyor.

Tam bu noktada Goebbels'in talimatlarını hatırlatmaya ihtiyaç duyuyorum:

"Madde 1- Halkı her zaman ateşle. Soğumasına asla izin verme

Madde 2- Hatalı olduğunu ve yanlış yaptığını asla kabul etme.

Madde 3- Asla rakibinin üstün yanı olduğunu kabul etme.

Madde 4- Asla kendinden başka bir seçeneğe hareket alanı bırakma.

Madde 5- Asla kabahat üstlenme.

Madde 6- Sadece bir rakibine odaklan ve kötü giden her şeyin suçunu onun üzerine yık.

Madde 7- Halk, büyük yalanlara, küçük yalanlara göre daha çabuk inanır.

Madde 8- Bir yalanı yeteri kadar sıklıkla tekrarlarsan, halkı önünde sonunda inandırırsın".

NOT: Bu metni epey zamandır bir kenarda tutuyordum. Gördüğünüz gibi kullanım vakti geldi. Size Balgat dolaylarından birisini çağrıştıracağına inancımı da taşıyorum.

***

Hayal kırıklığı

CNNTÜRK'te Cem Seymen'in her hafta aynı lafları tekrarlamasından fenalık geldi. Gençlere tavsiyelerine bir şey demiyorum. Fakat, aylardır benzeşen cümlelere sığınması tuhaf değil mi? Ya yeni bir şeyler bulsun, ya da "Başka Bir Dünya Mümkün" sona erdirilsin.

***

Hep başarısız

Eser Yenenler BKM Mutfak'tan çıkanlardan. İbrahim Büyükak ile Oğuzhan Koç'la birlikte epey parodide görev aldı. İçlerinde en parlak zekaya sahip isim kesinlikle Büyükak. Kanıma göre en yetersiz olan Yenenler. Doğal yapısına uygun "Boğaç" tiplemesi dışında yakışan hiçbir rolünü hatırlamıyorum.

Bu defa Kanal D'de başladığı Şöhret Kafası yeni "hayal kırıklığı". Her şey yavan. Bazı ünlülerin masklarında komedi unsuru aramak yanlış yol.

...

TV 8'deki "Benimle Oynama" için de aynı yorumu yapmam mümkün. Şahin Irmak ve Enis Arıkan'ın sunduğu şaka programı Demet Akbağ'ınkilerin çok kötü kopyası. Bunlardan da bir şey olmaz.

...

CNNTÜRK Gündem Futbol'la günceli yakalama peşinde. Emre Tilev'in moderatörlüğündeki yapımda Cem Yılmaz, Fuat Akdağ ve Uğur Meleke var. Ben beğeniyorum.

...

GÜNÜN SÖZÜ

Sadece unutulmuş şeyler, yenidir. M. Rose Mertin

Yazarın Diğer Yazıları