Kanlı Noel katliamı unutulmadı

Kanlı Noel katliamı unutulmadı
Kanlı Noel katliamı unutulmadı

Rumların 1963 yılında Türklere yönelik yaptıkları katliam hala yürekleri sızlatıyor

KANLI NOEL NEDİR?
Kanlı Noel 21 Aralık 1963 yılında Kıbrıslı Türklere karşı başlatılan etnik temizlik hareketlerine verilen isimdir. İsviçre’nin Zürih şehrinde Yunanistan, Türkiye ve İngiltere arasında yapılan görüşmelerde hazırlanan anayasa ile 16 Ağustos 1960 tarihinde Kıbrıs Cumhuriyeti bağımsız bir devlet olarak kuruldu.

Makarios başlattı

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ilk başkanı olarak seçilen Makarios 1961 yılında mevcut anayasa ile Kıbrıs’ın yönetilemeyeceğini iddia etmeye başladı ve Kasım 1963’te anayasada on üç maddelik bir değişiklik yapılmasını önerdi. Kıbrıs Türk Cemaatinin bu değişiklikleri kabul etmesi için Kıbrıslı Rum fanatikler Akritas planı adı verilen prensipler çerçevesinde adada gerginliği arttıran gazete yayınlarını Aralık ayı boyunca sürdürdü. Planın bir sonraki aşaması olan adada Türk tarafına karşı etnik temizlik çalışmaları 21 Aralık 1963 tarihinde başlatıldı. Lefkoşe’nin Türk kesimi kuşatma altına alındı, Kanlıdere bölgesinde Türklere karşı “temizlik” operasyonları yapıldı. Bu olaylar arasında en vahşi olanı  o sırada binbaşı olan Emekli Tabip Tuğgeneral Nihat İlhan’ın, evinin banyo küvetinde eşinin ve üç çocuğu ile katledilmeleridir. Küçük Kaymaklı’da ve Ayvasıl’da ise Türklere saldırılar yapıldı.

Ve, Ayşe tatile çıktı

103 Türk köyü yakılıp yıkıldı, Türkler evlerini köylerini terk edip kaçmak zorunda bırakıldı. Kıbrıslı Rum çeteleri saldırılarına 25 Aralık 1963 tarihine kadar devam ettiler. Kanlı Noel’i takiben Şubat ayında Limasol’da yapılan katliamlar sonrasında Türkiye olaya müdahale etti. Kıbrıs Barış Harekatı adı ile adaya asker çıkardı. Türklere karşı yapılan haksız etnik temizlik son bulmuş oldu. Dönemin Başbakanı Bülent Ecevit, kod olarak ’Ayşe tatile çıksın’parolasını kullanmıştı.


Kıbrıs Türk Kültür Derneği, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği ve Türkiye Muharip Gaziler Derneğinin de aralarında bulunduğu 8 derneğin, Kıbrıs’takiTürklere uygulanan 21 Aralık 1963 Kanlı Noel Katliamı’nın 45. yılı nedeniyle düzenlediği anma töreni, Harbiye Askeri Müze’de gerçekleştirildi. Katliamda hayatını kaybedenler için saygı duruşuyla başlayan törende konuşan Denktaş, Kıbrıs meselesinde pek çok fedakarlık yapıldığını, Türkiye’nin yıllarca dünyayı karşısına aldığını dile getirerek, “Şimdi geldiğimiz noktaya bakın. Şehitlerimizin kemikleri sızlar mı, sızlamaz mı?” dedi.

Enosisi gerçekleşmiş görüyorlar
Denktaş, Rumların 1963’te Türklere, 1960’ta kurulan meşru Kıbrıs devletini yıkmak ve Ada’daki tek hakim olmak için saldırdığını ve Ada’yı Yunanistan’a bağlayarak Enosisi gerçekleştirmek amacında olduklarını söyledi. Bugün Rumlar ve Yunanlıların Kıbrıs’a baktıklarında, Enosisi gerçekleşmiş şekliyle gördüklerini dile getiren Denktaş, şöyle konuştu:

Türkiye’yi parçalamak istiyorlar
“Sayın Talat gerçekleri biraz görmeye başladı. Biraz hakları korumaya çalışıyor, ama girmiş olduğu kanal yanlış kanal. Tek egemenlik, tek devlet kanalı. Bu, bizi boyun eğmeye götürür. Biz ayakta durmuşsak, dünya üzerimize geldiğinde direnmişsek, ’Anavatan bizimledir’diye direnmişsek ve haklı çıktık, ama bugün aynı güveni hissedebiliyor muyuz? Diyoruz ki ’Türkiye müttefikiniz, niye Ada’dan çıkarmaya çalışıyorsunuz? Cevap; ’Türkiye de gün gelir kökten dinci bir idareye dönüşebilir’. Diyorlar ki ’Atatürk ilkeleri AB normlarına uymaz. Siz bunlardan vazgeçin.’Demek ki siz Türkiye’nin parçalanmasını istiyorsunuz. Kıbrıs veTürkiye üzerinde çok ciddi oyunlar sürmektedir” şeklinde konuştu.

Silahların patladığı geceyi hatırlıyoruz
Kanlı Noel Katliamı haftasında bulunulduğunu belirten Denktaş, “Biz silahların patladığı geceyi, insanların çığlığını hatırlıyoruz. Nihat Bey kardeşimizin büyükelçilik önünde, bayrağa sarılmış tabutların başında mermer gibi durduğunu hatırlıyoruz” derken gözyaşlarını tutamadı.
Denktaş, sözlerini şöyle tamamladı:
“Şimdi korkuyoruz, altımızdan bir devleti alacaklar, çünkü başlayan görüşmeler ’KKTC
yoktur ve olmayacaktır’ görüşmesidir. Bunlara nasıl güveneceğiz? Uzlaşma iki devlet arasında olursa şehitler yattıkları yerde rahat edecektir.”


21 Aralık’ta saldırılara başlayan Rumlar o dönem binbaşı rütbesindeki Nihat İlhan’ın karısı ve 3 oğlunu, 24 Aralık’taki kumsal baskınında, saklandıkları banyo küvetinde öldürmüştü. Olayın yaşandığı ev daha sonra ’Barbarlık Müzesi’ne dönüştürüldü.

 

Acılarımı kalbime gömdüm
Kanlı Noel olaylarında eşi ve 3 çocuğu evlerinin banyosundaki küvette şehit edilen emekli Tabip Tuğgeneral Nihat İlhan Rumların o dönemdeki amacının, Türkleri yıldırmak ve göç etmeye zorlamak olduğunu anlattı. İlhan, Tasos Papadopulos’un da aralarında yer aldığı Rum çetesinin, Kumsal semtindeki eve 24 Aralık 1963 gecesi kapı kilidini tarayarak girdiğini, eşinin banyoya kaçarak, 3 çocuğunu küvete yatırıp kendisini onlara siper ettiğini dile getirdi. İlhan, “28 mermi atarak onları şehit etmişler. 2.5 yaşındaki misafir kız çocuğunun da bacağına ateş etmişler. Sağ bacağı dizinden koptu. Acılarımı kalbime gömdüm, gözyaşlarımı içime akıttım” dedi. İlhan, KKTC’nin, anavatanın desteğiyle varlığına devam etmesi dileğinde bulundu.

 

Gemiyi yönetenler acemiyse!
Emekli Orgeneral Sabri Yirmibeşoğlu da Kanlı Noel’in üzerinden 45 yıl geçtiğini hatırlatarak, “Acaba ders aldık mı?” diye sordu. Yunanlıların uzun soluklu politikalara sahip bir millet olduğunu, Türk dış politikasında ise bunun bulunmadığını ifade eden Yirmibeşoğlu, “Uzun vadeli devlet politikaları yapamazsak, ki bu devletlerin pusulasıdır, gemiyi yönetenler biraz acemiyse, gemi ya yan yatar ya batar. Keşke bir Ermeni, Kıbrıs, Güneydoğu politikamız olsaydı” şeklinde konuştu. Anma töreninde, Kıbrıs Barış Harekatı’na giden olayların başlamasını konu edinen kısa bir belgesel de gösterildi. (AA)