Merkez Bankası kararıyla resmen yasaklandı! Dolar sahiplerinin uykuları kaçacak

Merkez Bankası kararıyla resmen yasaklandı! Dolar sahiplerinin uykuları kaçacak
Merkez Bankası kararıyla resmen yasaklandı. Milyonlarca dolar sahiplerinin uykuları iyice kaçacak.

Aralık 2021'de AK Parti'nin ani kur artışını kontrol altına almak için uygulamaya koyduğu Kur Korumalı Mevduat (KKM) sisteminde, beklenmedik sonuçlar ortaya çıktı. Merkez Bankası, Eylül ayında KKM'deki faiz sınırını kaldırdı ancak Aralık ayında tekrar sınırlamaya geri döndü. Bu değişiklik sonucunda bankalar, KKM müşterilerine daha düşük faiz oranları sunmak zorunda kalacaklar.

BANKALARA TALİMAT GİTTİ

kamu-borc-dolar.jpg

Döviz kurlarındaki yaşanacak kur şoklarının önüne geçebilmek ve ani dalgalanmaları önlemek amacıyla başlatılan KKM sistemi, yaz aylarında yeni ekonomi politikalarıyla birlikte kademeli olarak sona erdirilmeye başlandı. 26 haftadır uygulamadan çıkışlar devam ederken, TCMB, Şubat ayının başlarında bankalara yeni tebliğin uygulanmasına ilişkin talimatları iletti. Mart ayı itibarıyla, KKM müşterilerinin vadelerinde yapılacak değişikliklerle birlikte bankaların asgari faiz oranlarında düşüş yaşanması bekleniyor.

O ZORUNLULUK GERİ GETİRİLDİ

25 Eylül tarihli tebliğ ile Merkez Bankası, Eylül ayında bankaların KKM müşterilerine ödemesi gereken asgari faiz zorunluluğunu kaldırmıştı. Ancak Aralık ayında getirilen yeni düzenlemeyle bu zorunluluk geri getirildi ve politika faizinin yüzde 80'ine kadar olan kısmı uygulanmaya başlandı. Bu durum, bankaların KKM müşterilerine daha düşük faiz oranları sunmak zorunda kalacağı anlamına geliyor.

MART AYINDA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Yeni düzenlemeye göre, bankalar halihazırda yüzde 45 olan politika faizinin yüzde 80'ine denk gelen, yani yüzde 36 seviyesinde faiz sunmak zorunda kalacaklar. Bazı durumlarda bankalar bu oranı aşabilecek olsa da, genel olarak tüm bankaların müşterilerine yüzde 36'lık faiz teklifi sunması bekleniyor.

1 Ocak itibarıyla yeni KKM hesaplarının Türk lirası cinsinden açılması yasaklanırken, mevcut hesaplar için yapılan değişikliklerin mart ayında yürürlüğe gireceği belirtiliyor.

YENİ YASAKLAR YOLDA

Merkez Bankası, TL mevduatını cazip hale getirerek KKM sahiplerinin doğal olarak uygulamadan çıkmalarını hedefliyor ancak bu süreçte KKM'den çıkışların azalması, yeni önlemlerin alınmasını zorunlu kılıyor. Ekonomistler, ilerleyen dönemde döviz cinsinden KKM hesapları için vergilendirme önlemlerinin getirilebileceğini belirtirken, bu kısıtlamaların başlangıçta bireysel kullanıcılar yerine şirketler için uygulanabileceğini düşünüyorlar.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.