Mustafa Kemal’in Muhafızı Topal Osman

Topal Osman, Atatürk’ün İstiklal Savaşı döneminde koruma birliğinin komutanı. Ancak Atatürk’ü koruma endişesi ve arzusu olumsuz bir netice ile tarih sahnesinden çekilmesine neden olmuş. Belki de bundan dolayı hakkında kapsamlı çalışma yapılmamış ancak zaman zaman kendisine karşı kapsamlı saldırılar yapılmıştır. Böyle bir ortamda genç bir araştırmacı yürekli bir iş yaparak Topal Osman ile ilgili çok kapsamlı bir çalışma yayınladı. Ümit Doğan’dan bahsediyorum. Önce size Ümit Doğan’ı kitapta verildiği şekli ile tanıtayım.
“1984 yılında Kırıkkale’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Kırıkkale’de tamamladı. 2013 yılında İşletme alanında lisans eğitimini tamamladı. Uzun süredir İstiklal Harbi tarihi konusunda araştırmalar yapan genç tarih araştırmacısı, anılan zaman kesitinin üzerinde çok durulmayan/araştırılmayan yönlerini derinlemesine nüfuz etmek çabası ile ön plana çıkmıştır. Ümit Doğan’ın bu anlayışla yaptığı yayınlanan ilk çalışması “Mustafa Kemal’in Muhafızı Topal Osman” başlığını taşımaktadır. Yazar, hazırlamakta olduğu ikinci kitabında ise, yine çok az bilimsel araştırmaya konu olan “Papa Eftim ve Türk Ortodoks Kilisesi” ile ilgili çalışmalarını sürdürmektedir. Halen Niğde Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencisi olan Ümit Doğan, evli ve bir çocuk babasıdır.”  
Kendi kendinize “adam daha tarih bölümünde öğrenci, ne kadar iyi yazmış olabilir” diyebilirsiniz. İnanın hiç öyle değil. Ben kitabı okuduktan sonra arkasına şu tanıtımı yazdım:  
“Ümit Doğan’ın bu kitabı İstiklal Harbi dönemine ve cumhuriyetimizin kuruluş aşamasına karşı en haksız ve insafsız saldırıların yapıldığı bir dönemde genç bir bilim adamının tarihimizin bu dönemi ile ilgili çok önemli bir şahsiyeti olayların örgüsü içinde nasıl anlatabileceğini gösteriyor. Ümit Doğan’ın bütün genç araştırmacılara örnek olabilecek bir çalışma disiplinin ürünü olan bu çalışmasını okuyucuya takdim etmekten gurur duyuyorum.”
Ancak ben İstiklal Harbi dönemi konusunda uzman değilim. Onun için bu konuda haklı olarak uzman bir araştırmacı olan Sinan Meydan beyi aradım ve kendisinden kitabı okumasını rica ettim. Ertesi gün bana kitabı bir gecede okuyup bitirmiş şekilde ve heyecan ile döndü.  “Çok iyi kitap”  dedi ve Ümit Doğan’ın kitabı konusunda şöyle bir sunuş yazdı:  “Türkiye Cumhuriyeti’ni tasfiye etmek isteyen iç ve dış odaklar, bu tasfiyeye uygun olarak yeni bir Cumhuriyet tarihi yazmaya çalışmaktadırlar. Bu süreçte “resmî tarihe” karşı “alternatif tarih” sloganıyla Cumhuriyet tarihini eğip bükmekte, tarihî gerçekleri işlerine geldiği şekle sokup kamuoyunu yanıltmaktadırlar. İşte bu yanıltmacıların yıllardır tekrarladığı yalanlardan biri de Topal Osman olayıdır. Alternatif tarih yazanlara göre Atatürk, önce muhalif Ali Şükrü Bey’i Topal Osman’a öldürtmüş, sonra da Topal Osman’ı ortadan kaldırtmıştır! Yani bu yanıltmacılara göre hem Ali Şükrü Bey hem de Topal Osman cinayetlerinin sorumlusu/azmettiricisi Atatürk’tür!
Ali Şükrü Bey cinayetini ve Topal Osman’ın öldürülmesini istismar eden Türkiye Cumhuriyeti ve Atatürk düşmanı çevrelerin ve alternatif tarih yazıcılarının herhangi bir somut kanıta, belgeye, bilgiye dayanmadan sadece bazı akıl yürütmelerle Atatürk’ü “katil” diye damgaladıkları düşünülecek olursa bu cinayetlerin aydınlatılması ve gerçek azmettiricilerin ortaya çıkarılması çok büyük bir önem arz etmektedir.
Bu büyük “aydınlatma” işini 1984 doğumlu genç bir araştırmacı Ümit DOĞAN yaptı. Üstelik Doğan, elinizde tuttuğunuz kitabında sadece Ali Şükrü Bey ve Topal Osman cinayetlerini aydınlatmakla kalmıyor, aynı zamanda Topal Osman özelinde Balkan Savaşlarından Birinci Dünya Savaşı’na, Kurtuluş Savaşı’ndan Cumhuriyet Devrimi’ne kadar hayli uzun bir dönemin acılarla, mücadelelerle, destanlarla yüklü öyküsüne de değiniyor; bilinmeyen veya az bilinen pek çok konuda önemli bilgiler aktarıyor. Ümit Doğan; kamuoyunda sadece Atatürk’ün muhafızı, Ali Şükrü Bey cinayetinin faili ve bu nedenle öldürüldüğü için tanınan Topal Osman’ın aslında yakın tarihin en önemli kahramanlarından biri olduğunu anlatıyor: Topal Osman’ın Balkan Savaşlarından Teşkilat-ı Mahsusa’ya, Birinci Dünya Savaşı’ndan Kurtuluş Savaşı’na, Pontusçu Rumlarla mücadelesinden Giresun Belediye Başkanlığı’na, Atatürk’le Havza’da görüşmesinden Atatürk’le yazışmalarına, Ankara’ya çağrılıp Muhafız Takımı’nı kurmasından, Atatürk’e yönelik Çerkez Ethem’in suikast teşebbüslerini önlemesine, Koçgiri İsyanı’nı bastırma harekâtına katılmasından Giresun Alaylarıyla Sakarya Savaşı’ndaki mücadelesine, en önemlisi de Yahya Kâhya ve Ali Şükrü Bey cinayetlerinden sorumlu tutulmasına kadar her yönüyle Topal Osman Ağa gerçeği...
Yıllardır Cumhuriyet tarihi ve Atatürk konusundaki yalanlara, yanlışlara, yutturmacalara, çarpıtmalara yanıt vermeye çalışan bir tarihçi olarak şunu söyleyebilirim ki genç araştırmacı Ümit Doğan, elinizdeki kitabında Cumhuriyet tarihinin istismara en açık, birbirine bağlı iki olayını (Ali Şükrü Bey cinayeti ve Topal Osman’ın öldürülmesi) adeta bir “tarih dedektifi” gibi delillerle, belgelerle, bilgilerle, başarılı analizlerle aydınlatmıştır. Böylece Atatürk ve Cumhuriyet düşmanlarının en büyük kozlarından birini ellerinden almıştır. Tebrik eder, başarılarının devamını dilerim.”  
Milli kültür çalışmalarının her zaman arkasında duran değerli dostum İsmail Hakkı Altun da kitabın yayınlanmasına büyük bir destek verdi. Kitap şimdi kitapçılarda. Bundan sonra iş size düşüyor. Dilerim kitapçıya giderek kitabı alacak ve okuyacaksınız.

Yazarın Diğer Yazıları