Övgün Ahmet Ercan en tehlikeli 2 ili işaret etti 'En az 7 büyüklüğünde deprem olacak'

Övgün Ahmet Ercan en tehlikeli 2 ili işaret etti 'En az 7 büyüklüğünde deprem olacak'
Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, 2 il için korkutan deprem uyarısında bulundu.

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, 2 il için korkutan deprem uyarısında bulundu. Bu kez tarih veren Ahmet Ercan, aynı zamanda bölgede aktif yanardağlar olduğunu da belirterek en az 7 büyüklüğünde deprem beklediğini açıkladı.

aw116389-07.jpg

Kahramanmaraş depremlerinin ardından bölgedeki fay hatlarındaki hareketlilik devam ediyor. Deprem uzmanları, özellikle Tunceli, Bingöl, Hakkari ve Van illerine dikkat çekiyor. Bölgede art arda yaşanan depremlerle birlikte uzmanların açıklamaları tekrar gündeme geldi.

aw116389-04.jpg

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Van ve Hakkari üzerinden Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki deprem riskini değerlendirdi. Ercan, Van Gölü çevresinde üç yanardağın bulunduğunu belirterek Büyük Ağrı, Küçük Ağrı ve Tendürek dağlarının aktif yanardağlar olduğunu vurguladı.

“BÖLGEDE PATLAMA BEKLENEBİLİR”

aw116389-05.jpg

"Tendürek bölgesinde yeraltında bir kırılma olduğunu ve bu durumun 7.4 büyüklüğünde bir depreme sebep olabileceğini" ifade eden Ercan, "Yeni bir depremle birlikte bu bölgede patlama beklenebilir. Sadece Tendürek değil, Süphan ve Nemrut Dağı da benzer riskler taşıyor. Süphan Dağı şu anda daha sakin görünse de benim endişeli olduğum öncelikli Tendürek, ardından Nemrut ve Ağrı Dağı" dedi.

“YANARDAĞ BOMBALARI”

aw116389-06.jpg

“Ağrı Dağı'nın altından 1900'den beri gürültüler duyulduğunu ve bu gürültülerin magmanın hareketlendiğini gösterdiğini" belirten Ercan, "Bu durum, yeterli basınç ve sıcaklıkla patlamaya yol açabilir. Patlama ya akıcı bir şekilde ya da yanardağ bombaları şeklinde olabilir" şeklinde konuştu.

BU KEZ TARİH VERDİ

aw116389-03.jpg

Ercan, Van bölgesinde 30-40 yıl arayla büyük depremlerin olacağını söyleyerek, "Van, 2011'de bir deprem yaşadı. En geç 2040'lı ve 2055'li yıllarda bu bölge yıkıcı bir deprem daha görecek. Eğer bu depremler Tendürek, Çaldıran, Süphan veya Gevaş kırığı gibi olursa yanardağları da etkileyebilir" diye ekledi.

“7 BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR DEPREM OLACAK”

aw116389-02.jpg

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde meydana gelen depremlere de değinen Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, "Özellikle Irak'tan gelen ve Anadolu kıtasını sıkıştıran Arap Kalkanı, baskı sonucunda Yüksekova kırığı gibi Zagros kırığının devamı olarak ortaya çıkıyor.

aw116389-01.jpg

Bu kırık etkin ve ileride 7 büyüklüğünde bir deprem oluşturabilir. Geçen hafta yaşanan deprem, bu gerilimin bir göstergesi. Bu bölgede mutlaka 6.5 ile 7.3 büyüklüğünde bir deprem olacak" şeklinde açıklamalarda bulundu.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.