Sıkıldınız mı?

             Yarım yamalak bir "tamam" sözcüğü bile insanları mutlu etmeye yetti. "Tamam" lafı sosyal medyayı salladı.

Neden?

Çünkü insanlar artık sıkıldı.

Her gün her gün sadece iktidarı dinlemekten bıktı usandı..

Şimdi miting meydanlarında toplama kalabalıklara konuşuyor ya. Artık eski heyecan yok.

Yok; çünkü duyacakları farklı bir söz yok.

Ne diyecek?

Manifestodaki şeyleri..

                E, bunların hemen hepsi 16 yıl boyunca duydukları cümlelerin değişik şekilde tekrarından başka bir şey mi?

Hayır!

Yeni ve süper bir şey mi?

O da hayır.

Çok çarpıcı belirlemeler mi?

Kesinlikle değil.

Öyle ise, AKP tükenmişlik sendromuna girmiş demektir. Mitinglerde o eski heyecanın olmamasının nedeni işte bu. Buna ilave edeceğimiz bariz hatalar da cabası.

Birincisi, taktik hatalar yapıyor. Öteden beri söyleye geldiği millet lafını bırakıp ittifakın adını Cumhur İttifakı olarak koydular. Halbuki millet, millet diyenlerin, ittifakının adı da söyledikleriyle tutarlı olmalıydı..

Muhalefet akıllı davrandı ve ittifakın adını millet ittifakı olarak koydu.

Şimdi yapması gereken bu sözü zihinlere yerleştirecek kadar sık tekrar etmekte.

İkincisi, baskın seçim kararında planının en başından bozulması. CHP, İYİ Parti'ye milletvekili vererek iktidar stratejisini öyle bir bozdu ki, tabir yerinde ise ters köşe oldular.

Üçüncüsü, Ekonomide bilimsel bilgilerin tersine açıklamalar yaparak, iş dünyasını ve piyasaları kontrol edeceklerine inanıyor olmaları. Meseleyi faiz indirimi üzerinden yorumlayarak, doların yükselişini umursamaz görünmeleri, her gün biraz daha onları köşeye sıkıştırıyor. Çünkü siyasi söylem ve iddialarla değil, tam tersine etkili kararlarla ekonomi düzlüğe çıkabilir.

Dört, artık eskisi gibi sıcak para bulamıyorlar. Çünkü ülkenin yönetiminde olağan değil olağanüstü bir hâl var ve piyasalar bundan ürküyor. Nitekim TÜRMOB Başkanı Mustafa Özyürek, "..bankaların sermaye rasyoları için yurt dışından getirilecek veya yastık altından çıkacak kaynağın, sermaye artırımı yoluyla şirketlere konması durumunda "Nereden buldun?" sorusu sorulmayacak ve bu kaynaktan vergi alınmayacak" diyor. Demek istiyor ki nereden bulursan bul sıcak para getir.

Bütün bunlar neyi gösteriyor?

Ekonominin iyi ellerde olmayıp, kötü yönetildiğini gösteriyor. Ülkenin (şeker fabrikaları dahil) bütün mal varlığını satışa çıkarmakla bu işin düzelmeyeceğini gösteriyor. Sata sata elde avuçta bir şey kalmadı. Bu gidişle Türkiye'nin iflasını isteyen tüccarın durumuna döneceğini ve halkın büsbütün perişan olacağını gösteriyor...

Buna rağmen son çare olarak seçimi kazanma pahasına ülkenin kasasını saçıp savurmaktan çekinmiyorlar. Milletin parasını kendi seçim çıkarları için harcıyorlar. Emeklilere ikramiye, cezaların yeniden yapılandırılması, imar barışı, öğrenci affı gibi çok geniş kitleleri ilgilendiren açıklamaların altında yatan gerçeklik bu. Bütün bunlara rağmen olumlu söylenen sözler bile artık farklı anlamlarda karşılık buluyor. Son olarak AKP gençlik kollarında söylenen "Sevgili gençler sıkıldınız biliyorum..." sözlerinin söylenmesinin üzerinden çok geçmeden Twittter'da 'S I K I L D I K' fırtınası koptu.. Çünkü lâfla peynir gemisi yüzmüyor.

Yazarın Diğer Yazıları