Trump sözde Ermeni soykırımını zikredecek mi?

Trump sözde Ermeni soykırımını zikredecek mi?
ABD’de onlarca Kongre üyesinin yeni Başkan Donald Trump’a çağrıda bulunarak, 24 Nisan’da sözde “Ermeni soykırımı”nı tanımasını istemesine rağmen Trump’ın açıklamasında böyle bir ifadeye yer vermesinin beklenmediği bildiriliyor.

Temsilciler Meclisi’nin Dışişleri ve İstihbarat Komisyonları Başkanlarının da yer aldığı, cumhuriyetçi ve demokrat partili 80’den fazla Kongre üyesi, 10 Nisan’da Donald Trump’a gönderdikleri mektupta, sözde “Ermeni Soykırımı’nın uygun bir biçimde anılmasını” istedi.

Söz konusu mektubu yansıtan Amerika Ermeni Ulusal Komitesi’ne (ANCA) göre, Kongre üyeleri, Başkan Trump’ı 24 Nisan dolayısıyla yapacağı geleneksel açıklamada, sözde “Ermeni soykırımı teyit etmeye” çağırdı.

“ABD TÜRKİYE’Yİ UZAKLAŞTIRMA KAYGISI İLE OLAYLARI SOYKIRIM OLARAK TANIMADI”

New York Times gazetesi ise, iki yıl önce dünya Katoliklerinin ruhani lideri Papa Francis’in 1915 olaylarını “soykırım” olarak adlandırması üzerine, Türkiye’den çok yoğun eleştiriler aldığını anımsatarak, aralarında Fransa, Almanya ve Yunanistan’ın da bulunduğu birçok ülkenin de soykırımı tanıyarak Türkiye ile diplomatik krizi tetiklediklerini yazdı. Gazete şöyle devam etti:

“ABD ise, NATO müttefiki ve Ortadoğu’da terörle savaşta bir ortak olan Türkiye’yi uzaklaştırma kaygısı ile olayları soykırım olarak tanımadı. Barack Obama, başkan adayı iken ifadeyi kullanmış ancak başkan olarak bunu yapmaktan kaçınmıştı.”