​'Yapamazlar!' demişti!

Önceki gün Türkiye'de tarihî bir gün yaşandı. MHP'de 6. Olağanüstü Kurultay yapıldı ve 13 madde değişti. Diğer partilerin tüzükleriyle bir karşılaştırmak gerek. Bir ara parti tüzükleri üzerine yazmıştım. En ayrıntılısı Ak Parti'nindi. Tüzüklerde ayrıntıya gerek yok. Ayrıntı programlarla ortaya konur. Ama bir parti, Anayasa'ya ve Partiler Kanunu'na göre yönetilebilecek, halkı sarabilecek, kimsenin aklında şüphe bırakmayacak ve en önemlisi partinin başına gelenlerin çıkarına yontulmayacak bir tüzüğe sahip olmalıdır.

MHP'nin önceki günkü kongresinde 13 madde değişti.

Meral Akşener tarafı, çok ince çalışmış görünüyor: Madem ki tüzük değişikliğine gidiyoruz, Yargıtay, kurultaya cevaz verdi, "tek madde" sınırlaması da koymadı, istenilen değişiklikler yapılabilir, denmiş.

Madde değişikliklerinin, Yargıtay'dan dönmemesi için -kararları Yargıtay'ın tasdik etmesi gerekiyor- işi bilen hukukçularla çalışılmış.

Kongrede sıkıntılı saatler, geçmek bilmeyen saatlerdi. Herkes sanıyordu ki delegeler hemen salonu dolduracaklar. El kaldır, indir kongre birkaç dakikada bitecek... Bir saat geçti, iki saat geçti, üç saat geçti...  Notere imza verme uzun sürmüş. Baştan tedbir alınmalı ve her şey hesap edilmeliydi. Türkiye'nin dört bir yanından gelenler, sabırsızlıkla kongrenin bitmesini beklediler. Hava sıcak mı sıcak... Yollar tıkalı... İki tarafa araba dizilmiş, kilometrelerce uzuyor. Bir noktadan sonra ortadan araba da gitmiyor. İnsanlar kongrenin yapılacağı Büyük Anadolu Oteli'ne gelebilmek için birkaç kilometre yürümek zorunda kaldılar.

MHP gibi köklü bir partide politika yapanlar tecrübelidirler... Kaç kongre geçirdiler, hâlâ bazı aksaklıkların olması şaşırtıyor. İnşallah 10 Temmuz'da aksaklıklara meydan vermezler.

Yazdım ama bir daha yazıyorum... MHP'de genel başkanlık için aday olanlar, sadece Genel Merkez'e muhalif değiller; birbirlerine de muhaliftirler. Her biri diğerlerini kollamak zorundadır. Olağanüstü kongreye gitmek için oturdular, uzlaştılar... Ama birbirlerini gözetmeli ve tedbirli olmalıdırlar. Genel Başkanın seçileceği kongreye giden yolda, avantaj sağlamak için her ayrıntıyı düşünmeleri gerekiyor. Bu tüzük değişikliği kurultayında, sadece bir genel başkan adayı diğer adaylara göre, öne çıkacak ayrıntıları hesap etmiş. Hatta oyun bile kurmuş diyebilirim.

10 Temmuz'dan bahsediyoruz. Kurultayda 10 Temmuz'da genel başkan seçilecek.

Yargıtay, "MHP'nin 6. Olağanüstü Kurultayı usulüne uygundur" dedikten sonra, Mevcut MHP Genel Merkezi'nin ne yapacağını merak ediyorum.

Mevcut Genel Başkan, ne dediyse tersi çıktı ve kurultay yapıldı. Gazetelerde "kurultayda yedi yanlış" diye haberler çıkarttırdı ama bütün iddialar çürütüldü.

10 Temmuz'u asıl Mevcut Genel Başkan istemişti. İşte 10 Temmuz'da kurultay, delegelerin kararıyla ilân edildi.

Son hamleyle iftarlarla, kongreyi engellemek istedi ama, çok geç kaldı. Muhaliflerin çizdiği yol haritası üzerinden seçime girmesini doğrusu yadırgıyorum. "Benden pes!" mi diyecek, yoksa yeni bir parti mi kuracak?!

Yazarın Diğer Yazıları