11 askeri hekimin yargılandığı davada 7 sanık hakkında tahliye kararı

11 askeri hekimin yargılandığı davada 7 sanık hakkında tahliye kararı
Kuleli Askeri Lisesi'nde sahte sağlık kurulu raporları ile 33 öğrencinin harp okullarına geçişine engel oldukları öne sürülen 11 askeri hekim ve Fethullan Gülen'in yargılandığı davada ilk duruşma görüldü. "Terör örgütü kurmak ve yönetmek", "FETÖ üyeliği" ve "resmi belgede sahtecilik" gibi suçlardan yargılanan sanıklar suçlamaları reddetti. Mahkeme 7 sanık hakkında yurt dışığı yasağı ile tahliye kararı verdi.

11 askeri hekimin FETÖ üyesi oldukları iddiasıyla yargılandıkları davada, 7 sanığın yurt dışına çıkış yasağı konularak tahliyesine karar verdi.  

İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi''nde görülen duruşmada 8 tutuklu sanık, 1 tutuksuz sanık, 5 müşteki ve taraf avukatları hazır bulunurken, 2 tutuklu sanık Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı. Sanıklar suçlamaları reddederek beraatlerini talep etti.

3 SANIĞIN TUTUKLULUK HALİNİN DEVAMINA KARAR VERİLDİ

Mahkeme, anıklardan Hüseyin Güner, Yavuz Öztürker ve Zafer Işılak''ın kuvvetli suç ve kaçma şüphesi sebebiyle tutukluluklarının devamına karar verdi. Üye hakimlerden biri, sanıklar Zafer Işılak ve Yavuz Öztürker''in savunmaları alınmış olduğu için adli kontrol ile tahliye edilmelerine ilişkin karara şerh düştü.

7 SANIK HAKKINDA TAHLİYE KARARI

Sanıklardan Suat Demirtuğ, Öner Tatar, Altan Kaçan, Battal Altun, Ahmet Özbek, Mustafa Güneş ve Ramazan Akyıldız''ın yurt dışına çıkış yasağı ile tahliyesine karar veren mahkeme, kararın gerekçesinde atılı suçun vasıf ve mahiyeti, savunmalarının alınmış olması, tutuklu kalınan sürenin dikkate alındığını belirtti.

Öte yandan tutuksuz sanık Mehmet Sadun Yücel hakkındaki adli kontrol şartı da kaldırıldı.

Mahkeme, Kuleli Askeri Lisesi''nde askeri öğrenci olup da haklarında sağlık kurulunca "Askeri öğrenci olamaz" raporu verilerek mağdur edilen öğrencilerle ilgili, bu konuda yargı yoluna başvurup başvurmadıkları, varsa hangi mahkemeye başvuru yapıldığı ve mahkeme kararlarının onaylı örneğinin gönderilmesi konusunda Milli Savunma Bakanlığı''na müzekkere yazılmasına karar verdi.

Ayrıca, mağdur ve sanıklar yönünden FETÖ üyeliğinden soruşturma ve dava bulunup bulunmadığının savcılığa sorulmasına, sanıklar hakkında ankesör soruşturmaları kapsamında bir tespit olup olmadığına ilişkin emniyetten bilgi alınmasına karar verildi. Müştekilerin ve tanıkların ifadelerinin alınması için duruşma bir sonraki tarihe ertelendi.

İDDİANAMEDEN

İddianamede, 11’i tutuklu askeri hekim hakkında "Terör örgütüne üye olma", "Kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği" ve "Eğitim ve öğrenim hakkının engellenmesi" suçlarından 279 yıldan 299 yıla kadar değişen oranlarda hapisleri talep ediliyor.  Fethullah Gülen''in ise 3 ayrı suçtan 33 müştekiye yönelik olarak 286 yıldan 306 yıla kadar değişen oranlarda hapis cezasına çarptırılması isteniyor.