137 milyon TL’lik güldüren zarar. Gerçeği Sayıştay raporu ortaya çıkardı

137 milyon TL’lik güldüren zarar. Gerçeği Sayıştay raporu ortaya çıkardı
Sayıştay raporlarında, Türkiye Kömür İşletmeleri termik santrallerde fiyat güncellemesini hatalı yaptığı için 137.2 milyon TL zarar ortaya çıktığı tespit edildi.

Sözcü'den Başak Kaya'nın haberine göre, Sayıştay'ın TBMM'ye sunulan 2019 denetim raporunda, termik santral kurma şartlı rödövans sözleşmelerinde yıllar itibarıyla fiyat güncellenmesinde kullanılan üretici fiyat endeksinden (ÜFE) piyasa takas fiyatına (PTF) geçilmesi nedeniyle kurumun gelir kaybına uğradığı belirtildi. 
Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ), termik santrallerde fiyat güncelleme işlemini hatalı yaptığı için 137.2 milyon lira zarara uğradı.
Kurumun Manisa-Soma ve Kütahya-Tunçbilek termik santrallerini işleten firmalarla linyit kömürü ihtiyacının karşılanmasına ilişkin sözleşmeler yaptığı da belirtilen raporda, satışı yapılan linyit kömürü bedellerinin ödemesinin aksadığı ancak alacaklar için firmalara yaptırım uygulanmadığı kaydedildi.
TKİ'nin Manisa-Soma Termik Santrali'nden 1 milyar 30 milyon lira ve Kütahya-Tunçbilek Termik Santrali işletmecisinden de 301.3 milyon lira alacaklı durumda olduğu tespit edildi.
2019 yılında termik santrallere sevkiyatı yapılan kömürlerde kalori düşüklüğü nedenleriyle 15 milyon 788 bin 854 lira hasılat kaybı oluştuğu da belirlendi.