14 Şubat’ta Evliliğinize Renk Katacak Öneriler

14 Şubat’ta Evliliğinize Renk Katacak Öneriler
14 Şubat’ta evliliğine renk katmak isteyenler, uzun soluklu evliliğin sırrını merak edenler, çocuk yaptıktan sonra romantizmi kaybedenler bu yazı evliliğinize renk katacak öneriler içeriyor…

14 Şubat Sevgililer Günü denildiğinde akla neden sadece genç çiftler gelir? Genç çiftler el ele gezer ve aşklarını yaşarken, evli çiftlerin pek çoğu bugünü neden sıradan bir gün gibi geçirir? Halbuki 14 Şubat günlük hayatın temposunda heyecanını kaybeden ve monotonlaşmaya başlayan bir ilişkiyi canlandırmak için iyi bir bahane olabilir...

Sevgililer Günü ile ilgili yazılan haberlerde seçilen görseller, TV’lerde çıkan haberler, hediye kampanyalarında kullanılan resimlerde hep genç çiftlerin kullanılması sizin de gözünüzden kaçmamıştır. 14 Şubat’ın sadece genç çiftlere yönelik olduğu izlenimi evli çiftlerin büyük bir fırsatı kaçırmasına sebep olabiliyor. Oysa ki 14 Şubat evli çiftlerin romantizmi tekrar hatırladığı, ilişkilerini tekrar gözden geçirdiği, unutulan jestlerin yeniden hatırlandığı bir gün olabilir. Peki ya uzun zamandır bunları yapmayanlar evliliklerindeki romantizmi yeniden artırmak için neler yapabilir.

Konuyu uzmanına sorduk ve uzun yıllar Amerika’da çalıştıktan sonra Türkiye’ye dönen Çift ve Evlilik Terapisti Psikolog Sim Korçan evli çiftler için önerilerini bizlerle paylaştı…

14 Şubat’ta Evliliğinize Renk Katmak İçin Ödeviniz Var!

Uzun yıllar Amerika’da Aile ve Evlilik Terapisti olarak çalışan Sim Korçan Türkiye’de açtığı kliniğinde de aynı alanda çalışmaya devam ediyor. Aile ve Evlilik üzerine uzmanlaşan Sim Korçan’dan evli çiftler için öneriler aldık. Mükemmel ilişkilerin öylece olmadığını, bu ilişkilerin harcanan çaba ve çalışma miktarına dayalı olarak inşa edildiğini söyleyen Korçan, bu sebeple özel gün kutlamalarının çok önemli olduğunu söylüyor. Doğum günleri, yıl dönümleri, sevgililer günü gibi özel günlerin kutlanmasının evlilik hayatını renklendirmek içn güzel bir strateji olduğunu belirtiyor. Korçan “Dışarıdan bakıldığında bunlar sıkıcı ya da anlamsız gözükebilir ama aslında kutlamalar yoğun hayat temposunda birlikte kaliteli zaman geçirmek için büyük bir fırsattır. Aynı zamanda evlilikleri yeniden alevlendirmek ve canlandırmak için bir imkandır. 14 Şubat’a ticari bir bakış açısından bakan evli çiftler genellikle 14 Şubat’ın gerçek özünü görmezden gelme eğilimindelerdir. Halbuki bugünü maddiyata yüklenmeden de güzel kılmak sizin elinizdedir. Bu kutlamaları istediğiniz şekilde kendiniz partnerinizle doğru iletişim kullanarak şekillendirebilirsiniz, böylece karşılıklı beklentiler de karşılanır” diyerek pek çok klişe cümleyi temelinden sarsıyor. 

Özellikle uzun süreli evli çiftlerde ilişkilerde motivasyon eksikliği olabildiğinden Sevgililer Gününü kutlamak için bir şeyler planlamak ve yeni fikirler bulmak zor olabildiğinden Evlilik ve Aile Terapisti Sim Korçan sizler için bazı önerilerde bulundu. Her çiftin dinamiği farklı olduğundan burada yapılan öneriler size uymayabilir. Bu öneriler doğrultusunda kendi ilişkinize uyacak fikirler geliştirebilirsiniz.

- İlk çıktığınız günü yeniden yaşamak- Çift olarak birlikteliğinizin başlangıcına dönün ve o gün yaşadıklarınızın aynısını yeniden yaratmanın yollarını bulun. Mesela, ilk baş başa çift olarak yemeğe gittiğiniz restoranda yemek yiyebilirsiniz ya da yediğiniz o ilk yemeği evde birlikte pişirebilirsiniz veya ilk gittiğiniz sinemadaki filmi tekrardan birlikte romantik bir ortam yaratıp evinizde izleyebilirsiniz. İlişkinizin başlangıcına dönmek, âşık olmanıza neden olan detayları hatırlamak, o günler hakkında eşinizle konuşmak, hislerinizi tekrar hatırlamak evliliğinize yeniden eski enerjisini getirebilir. Bir aile ve evlilik terapisti olarak en sevdiğim plan önerisi çünkü genellikle ilişkiler pozitif anılar üzerinde gelişir ve ilişkilerdeki başlangıçtaki heyecan kıvılcımları eşsizdir, seneler sonra o güne benzer bir gün yaşayabilmek ve hafızanızdaki o heyecanı tekrardan geri getirebilmek ilişki için büyüleyici olabilir. 

- Seyahate çıkmak- 14 Şubat’ın bu sene Pazartesi güne denk gelmesi özellikle çalışanlar için hafta sonu ile birleştirerek küçük bir seyahat için harika bir olanak. Baş başa seyahatler çiftler için rutin hayatın stresinden uzaklaşıp çift olarak kaliteli vakit geçirmek için çok değerlidir. 

- Yeni bir hobi edinmek- Bu özel günü size birlikte güzel vakit geçirebileceğiniz bir hobiye birlikte başlamak için avantaja çevirebilirsiniz. Birlikte yapılan aktivitelerin çiftler üzerinde olumlu etkileri vardır. Mesela, birlikte bir yemek kursuna başlamak, yeni bir dil kursuna başvurmak, spora başlamak vb. 14 Şubat böyle yeni bir hobiye başlamak için vesile olabilir ve diğer günlerde de kaliteli birlikte vakit geçirmenize yardımcı olur.

- Oyun gecesi planlamak- Sıradan bir yemeğe gitmektense bugünü farklı ve eğlenceli kılabilirsiniz. Uzun zamandır oynamadığınız ve sevdiğiniz bir oyunu başka çift arkadaşlarınızı davet ederek oynamak özel gününüze hem renk hem eğlence katabilir. Bu oyunlarda çiftlerin birlikte eş olup oynaması ilişkileri güçlendirmek için de katkı sağlayabilir. 

Uzun Soluklu Bir Evlilik İçin Rutinden Uzaklaşın!

Evliliklerin bir süre sonra rutine girdiğinden yakınmaya başlarız. Fakat çoğumuzda bu rutini yenmek için bir adım atmaz ya da işe nereden başlayacağımızı bilemeyiz. Mutlu evliliklerin fiziksel ve ruhsal sağlığı olumlu anlamda etkilediğini söyleyen Sim Korçan; uzun soluklu evliliklere renk ve heyecan katmanın çok önemli olduğunu vurguluyor. Korçan; evliliklerde rutinden uzaklaşmanın ve birlikte yeni deneyimler kazanmanın önemli olduğunu aktarıyor.

Korçan’a göre çiftlerin birlikte yapabilecekleri yeni bir hobi edinmeleri bile rutini kırmaları için gerekli katkıyı sağlayacak. 

Evlilik Aşkı Öldürüyor Diyenler Yanılıyor Peki ya Çocuk Romantizmi Öldürür mü?

Sevgililikten evliliğe uzanan yol yeterince zorlu iken, bir de hayatlarımız çocuk yapma kararıyla iyiden iyiye değişiyor. Evliliğin üzerinden birkaç sene geçtikten sonra evliliği renklendirmek için atılmaya başlayan adımlar çocuk olmasıyla birlikte duraklama dönemine girebiliyor. Pek çok çift çocuk olduktan sonra evliliklerindeki romantizmin azaldığından yakınıyor. Konu hakkında konuşan Evlilik ve Aile Terapisti Sim Korçan; “Çiftler çocuk sahip olduktan sonra önceliklerini, programlarını, yeme alışkanlıklarını, ilişki dinamiklerini ve hemen hemen her şeylerini doğal olarak değiştirirler. Ebeveyn olarak sorumluluklarınız artığından ilişkiye verdiğiniz önem azalabilir. Ama unutmayın ki siz mutlu olduğunuz süreçte çocuğunuza da daha iyi birer ebeveyn olabilirsiniz ve daha iyi bir aile ortamı sunabilirsiniz. Bu yüzden önceliklerinizi bu bakış açısı ile kurgulamalısınız. Dolayısıyla çocuklu çiftler için de romantik bir ilişki kolay olmasa da büyük rol oynar oynar ve romantikliği ayakta tutabilmek doğru bir planlama ile mümkündür. Romantik baş başa yemek yemek, cinsel hayat için özel vakit ayırmak, çocuklar olmadan seyahat etmek, minik sürprizler, hisler hakkında günlük konuşmalar, sevginizi aktarmak bazı yöntemler arasında” diyerek çocuklu çiftlere küçük öneriler sunuyor.