‘Maymun Çiçeği Virüsü’ şimdi de ABD’de ortaya çıktı

‘Maymun Çiçeği Virüsü’ şimdi de ABD’de ortaya çıktı
ABD’de, Nijerya’dan Dallas’a giden bir yolcuda ‘Maymun Çiçeği Virüsü’nün (monkeypox) tespit edildiği ve hastaneye kaldırıldığı açıklandı.

ABD’de, ‘Maymun Çiçeği Virüsü’ne rastlanıldı

9 Temmuz tarihinde Nijerya’dan Dallas Havalimanı’na uçak bir ABD vatandaşında ‘Maymun Çiçeği Virüsü''nün (monkeypox) tespit edildiği açıklandı.

Dallas Bölge Hakimi Clay Jenkins, yaptığı açıklamada “Bir alarm durumu yok ve genel bir tehdit beklemiyoruz” ifadesini kullandı.

Yetkililer, korona virüsü salgını yüzünden yolcuların uçakta maske takması nedeniyle söz konusu virüsün yayılma riskinin düşük olduğunu ifade etti.

İlk olarak 1950’lerde laboratuvar ortamındaki maymunlarda tespit edilen, solunum yoluyla bulaşan ve insandan insana geçebilen ‘Maymun Çiçeği Virüsü’, yaklaşık 20 yıldır ABD’de görülmüyordu.

7 ila 14 gün arasında semptom geliştiren virüsün belirtileri arasında yorgunluk, baş ağrısı, yüksek ateş ve kas ağrıları bulunuyor. 2003 yılında kontrol altına alınan virüsün özel bir tedavisi ve aşısı bulunmuyor.

BİRLEŞİK KRALLIK’TA DA TESPİT EDİLMİŞTİ

Birleşik Krallık yetkilileri tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada, 2 kişide virüsün tespit edildiği belirtilmişti. Her iki hastanın da aynı aileden olduğu, yurt dışı geçmişlerinin bulunduğu ifade edilmişti.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

İlk belirtiler ateş, baş ağrısı, şişlikler, sırt ağrısı ve genel bir halsizliktir. Ateş düştüğünde, genellikle yüzde başlayan ve vücudun diğer bölgelerine, en yaygın olarak avuç içlerine ve ayak tabanlarına yayılan bir döküntü gelişebilir.

Son derece kaşıntılı olabilen döküntü kabuk oluşturmadan farklı aşamalardan geçer. Lezyonlar skarlaşmaya neden olabilir. Enfeksiyon genellikle kendi kendine geçer ve 14 ila 21 gün arasında sürer.

Ancak virüsün kaç hastaya bulaştığı veya virüsün İngiltere''de korona virüsle birlikte yayılıp yayılmadığı hakkında hiçbir ayrıntı vermedi. Deride kabarcıklara neden olan nadir tropik hastalığa maymunlar, sıçanlar, sincaplar ve diğer küçük memeliler tarafından yayılan bir virüs neden oluyor.

ÖLÜMLERE NEDEN OLABİLİR

Virüs vakalarının çoğu hafiftir, bazen su çiçeğini andırır ve birkaç hafta içinde kendi kendine geçer. Ancak belirli durumlarda maymun çiçek virüsü daha şiddetli olabilir ve ölümlere neden olduğu bildirilmiştir.

KORONA KADAR KOLAY YAYILMIYOR

Ancak bilim insanları bu virüsün insandan insana bulaşmasının oldukça nadir olduğunu belirterek korona virüs kadar kolay yayılmadığının altını çizdi.

KONGO''DA 10 KİŞİ ÖLDÜ

Kongo Demokratik Cumhuriyeti''nde (KDC), maymun çiçeği hastalığı nedeniyle 10 kişi hayatını kaybetmişti.

İlgili Haberler