22. yüzyıl nedir? Yüzyıl ne zaman başlayacak? Yüzyıl hesabı nasıl yapılır?

22. yüzyıl nedir? Yüzyıl ne zaman başlayacak? Yüzyıl hesabı nasıl yapılır?
Sosyal medyada çok konuşulan 22. Yüzyıla giriyoruz iddiaları üzerine vatandaşlar araştırmaya başladı. 2019 yılının son günlerine yaklaştık. Peki, Yüzyıl ne demek? Hangi yüzyılda olduğumuzu nasıl anlarız?  22. Yüzyıl ne zaman başlayacak?

22. Yüzyıl nedir? Yüzyıl ne zaman başlayacak? Yüzyıl hesabı nasıl yapılır?

Tarihler 1 Ocak 2101'i gösterdiğinde başlayacak ve 31 Aralık 2200’de bitecek olan 22. yüzyıla dair ortaya atılan teoriler, bu yüz yıllık süreye ilişkin başlangıç ve bitiş tarihlerinin araştırılmasına neden oldu. Peki, 22. Yüzyıla ne zaman gireceğiz?

İşte merak edilen detaylar…

İçinde bulunduğumuz 21. Yüzyılın ne zaman biteceği ve 22. yüzyılın ne zaman başlayacağı merak konusu oldu. 22. Yüzyıla ne zaman gireceğiz? Miladi Takvim'e göre 22. yüzyıl ne zaman başlayacak? Yüzyıl olarak tabir ettiğimiz yüz yıllık süre, başka bir deyişle bir asır; tarih öğrenimini kolaylaştırmak için kullanılan bir sınıflandırma şeklidir.

Peki yüzyıl ne demek? Yüzyıl hesabı nasıl yapılır?  Peki hangi yüzyılda olduğumuzu nasıl anlarız? 

YÜZYIL NEDİR?

Yüzyıl, 1 yılı ile başlar ve 00 yılı ile biter. Gerek miladi, gerekse hicri takvimde 0 diye bir yıl yoktur. 0 başlangıç kabul edilir ve takip eden an 1. yıldır. Mesela Miladi Takvim 1 Ocak 1 tarihi ile başlar ve birinci yüzyılın son günü, 31 Aralık 100 yılıdır. İkinci yüzyılın başlangıcı 1 ocak 101 tarihidir.

Pratikte bazı yüzyıllar 100 yıldan daha kısa, bazıları daha uzun sürmüştür. Hatta farklı milletlerde veya bölgelerde aynı zaman dilimi içinde farklı yüzyılların yaşanması mümkündür. Örnek olarak, modern tarih çözümlemelerinde; Osmanlı Devleti için 19. yüzyıl, Avrupa gibi 1789'da Fransız İhtilali ile birlikte başlamış ve 1914'te I. Dünya Savaşı'nın başlamasıyla bitmiş kabul edilir.

YÜZYIL NASIL HESAPLANIR?

Bize verilen tarihin kaç basamaklı olduğuna bakarak basamak sayısına göre şu işlemlerin yapılması gerekir. Basamak sayısı bir ya da iki ise o tarih 1. yüzyıla aittir. Basamak sayısı üç ise yüzler basamağına 1 ilave edilir ve o tarihin hangi yüzyıla ait olduğu tespit edilir. Basamak sayısı dört ise binler ve yüzler basamağı bir bütün olarak alınarak o sayıya bir ilave edilir ve o tarihin hangi yüzyıla ait olduğu tespit edilir.