2600 yıl önce gömülmüştü! Sapasağlam bulundu

2600 yıl önce gömülmüştü! Sapasağlam bulundu
Bilim insanları 2008 yılında bulunan 2600 yıllık beynin sapa sağlam olmasıyla ilgili yeni araştırmalarını açıkladı. Son çalışmalara göre, antik beyni koruyan faktörün gömülme yönteminden kaynaklanmış olabileceğini düşündükleri belirtildi.

Asırlara meydan okuyan insan beyni, araştırmacıların elde ettiği bilimsel verilere göre 2600 yıl önce bugünkü İngiltere’nin York kenti sınırları içerisinde gömüldüğü belirtildi.

Kafatasının kişinin ölümünden hemen sonra kil açısından zengin bir toprağa gömüldüğü ortaya çıktı. Şu anda araştırmacılar beynin nasıl böyle sağlam bir şekilde 2600 yıl boyunca dayandığını anlamaya çalışıyor. Birkaç moleküler teknik kullanan araştırmacılar, nöron ve astrositlerin iskeleti olarak bilinen yapısal proteinlerin bu antik beyinde normalde olması gerekenden daha yoğun ve sıkı durumda olduğu sonucuna vardılar. Bir yıl boyunca süren araştırmada aynı zamanda bu kümelenmiş proteinlerin günümüzdekilerden daha sağlam bir yapıya sahip olduğu da ortaya kondu. Yani Royal Society Interface gazetesinde araştırmacıların yaptığı habere göre antik beynin yumuşak dokusunu korumuş olan şey, kümelenmiş antik protein kümeleri olabilir.