29 Ekim günü PKK'ya neden izin verilmişti?

29 Ekim günü PKK'ya neden izin verilmişti?
Barış Pınarı Harekatı öncesi peşmergenin Habru Sınır Kapısı'ndan geçtiği görüntüler tekrar gündeme geldi.

Serkan TALAN / YENİÇAĞ

Suriye'nin kuzeyindeki YPG'ye yönelik başlatılan Barış Pınarı Harekatı öncesi, peşmergenin Habur Sınır Kapısı üzerinden Ayn-El Arab'a geçtiği görüntüler tekrar gündeme geldi. Peşmergenin Türkiye üzerinden özellikle 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda geçmesi tepkilere neden olmuştu.

Suriye’nin kuzeyinde bulunan YPG’ye destek için giden peşmergelerin Türkiye üzerinden geçmesi terörle mücadele politikasının ne kadar yanlış yürütüldüğünü bir kez daha gözler önüne sermişti.

Irak’ın kuzeyinde bulunan peşmerge güçleri 29 Ekim 2014 günü Habur üzerinden geçerek Suriye’nin Türkiye sınırında bulunan Ayn-El Arab bölgesine gitmişti. Peşmergenin geçişi o dönem büyük tartışma konusu olurken, geçiş için 29 Ekim tarihinin özellikle seçilip seçilmediği ise merak konusu olmuştu.

ERDOĞAN: “PEŞMERGENİN GEÇİŞİNİ BEN TEKLİF ETTİM”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, peşmergenin Habur üzerinden geçişi öncesinde yaptığı açıklamada o dönemin ABD Başkanı olan Barack Obama’ya peşmergenin Ayn-El Arab gitmesi teklifini ilk olarak kendisinin yaptığını söylemişti

Erdoğan, Obama ile yaptığı telefon görüşmesinin detaylarını anlatırken, "Peşmerge'ye önce evet demediler, şimdi son anda kısmen evet dediler. Bununla ilgili biz yardımcı olacağımızı söyledik" demişti.

Erdoğan ayrıca, Türkiye için kabul edilebilir olanın Özgür Suriye Ordusu ile ya da Peşmerge ile iş birliği olduğunu söylediklerini belirtmişti.

Suriye’nin kuzeyine terör örgütü PKK’nın Suriye kolu olan YPG’ye destek için giden peşmergenin Türkiye üzerinden gitmesi, o dönem YPG’ye neden destek verildiği sorularını yeniden gündeme getirdi. O dönem YPG’ye yapılan destek sonrası bölgedeki işgallerine hız vermesine sebep olarak, Türkiye’yi tehdit etmeye devam etti. Özellikle ABD’nin verdiği silah ve eğitim desteği ile güç kazanan terör örgütü, kendi öncülüğünde kurulan Suriye Demokratik Güçleri ile birlikte, Suriye’nin kuzeyinde bulunan bazı bölgeleri işgal etti. Suriye’nin kuzeyinde gelinen son noktada ise Türkiye operasyon yapmaya hazırlanırken, ABD güçleri ise bölgeden çekiliyor. Ancak, ABD’nin YPG’ye verdiği silahları geri almaması kafalarda soru işaretleri yaratmaya devam ediyor.