"3 yılda 215 bin buzağı öldü"

"3 yılda 215 bin buzağı öldü"
Bitme noktasına gelen hayvancılık hakkında Meclis'e soru önergesi veren CHP'li Fethi Gürer'e cevap veren Tarım Bakanı Pakdemirli, Türkiye'de son 3 yılda yaklaşık 215 bin buzağı ölümünün gerçekleştiğini açıkladı.

Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığına yönelttiği soru önergesinde, 2018 yılının "Buzağı ölümlerinin önlenmesi yılı" ilan edildiğini hatırlattı.

Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde 2016-2017-2018 ilk on ayında ölen buzağı sayısı kaçtır? Erken buzağı ölümleri için eğitim verilen besici sayısı kaçtır? Buzağı ölümlerinin takipleri ve nedenleri saptanmakta mıdır? Ülkemizde buzağı ölümlerinde GDO'lu yem ile beslenen hayvanlarda ortaya çıkma oranı nedir? Bu yönde bir araştırma yapılmış mıdır?” şeklinde sorular yöneltti. 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ülkemizde görülün tüm hayvan hastalıklarının yakından takip edildiğini belirterek, “Bakanlığımızca 2018 yılı Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Buzağı Kayıplarının Önlenmesi yılı olarak ilan edilmiş olup, buzağı kayıplarının önlenmesi için gerekli çalışmalar yapılmaktadır” dedi. 

"AŞI PROJESİ BAŞLATILMIŞTIR"

Buzağı ölümlerini önlenmesi için yetiştiricilere çeşitli eğitimler verildiği, poster ve el broşürü gibi eğitimi materyallerin dağıtıldığını açıklayan Bakan Pakdemirli, “Diğer taraftan Ülkemizdeki buzağı ölümlerinin önemli nedenlerinden olan E.coli enfeksiyonlarından kaynaklı buzağı ölümlerinin önüne geçilebilmesi amacıyla üç yıl süreyle boğa altı dişilerin aşılanması projesi başlatılmıştır. Hayvan Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Projesi kapsamında E.Coli aşısı tedarik edilmiş olup, aşının ilgili birimlere dağıtımı gerçekleştirilmiştir” diye konuşu. 

2016 yılında 117.217, 2017 yılında 70.192 ve 2018 yılının ilk dokuz aylık döneminde 27.516 buzağı ölümünün gerçekleştiğini açıklayan Bakan Pakmedirli, “Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu (EFSA) tarafından yapılan açıklamaya göre, hayvanlar üzerinde yapılan birçok araştırmada GDO'lu yemlerle beslenen hayvanların dokularında, sıvılarında ve ürünlerinde GDO'lu DNA veya proteine rastlanmadığı ifade edilmiştir” açıklamasında bulundu. 

CHP'li Gürer ise buzağı ölümlerinin ülkemizde sık rastlandığına dikkat çekerek, “Bakanlığın verilerine göre son üç yılda yaklaşık 215 bin buzağı ölmüştür. Bu konuda çok ciddi tedbirler alınmalıdır. Buzağı ölümlerinin önlenmesi halinde ülkemizin canlı hayvan ve et ithal etmesine gerek kalmayacaktır. Böylesine hassas bir konuda Bakanlığın daha ciddi tedbirler alarak, buzağı ölümlerinin önlenmesini sağlamalıdır” diye konuştu.