300 milyon kilometre uzaktan Dünya'ya getirildi. Japon uzmanların ilk yorumu bu oldu

300 milyon kilometre uzaktan Dünya'ya getirildi. Japon uzmanların ilk yorumu bu oldu
Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Kurumu'nun asteroid ile ilgili çalışmalarında yeni gelişmeler yaşandı. 300 milyon kilometre uzaklıktaki asteroit Ryugu'dan Dünya'ya getirilen asteroid numuneleri hakkında konuşan bilim insanları, "hayret verici" ifadelerini kullandı.

Japon bilim insanları, bir süreden bu yana evrendeki yaşamın kökenine ışık tutması beklenen asteroid numuneleri ile ilgili gelişmeleri takip ediyordu. Son olarak Ryugu'ya gönderdiği uzay aracı Hayabusa 2'nin Dünya’ya kapsül içinde yolladığı yüzey altı örneklerini gören bilim insanları, durumun hayret verici olduğunu söyledi. 

Sputnik'te yer alan habere göre Japon bilim insanlarından Hirotaka Sawada, 100 mg veya daha fazla malzemeyle karşılaşmayı beklerken toplanan miktarı gördüklerinde dillerinin tutulduğunu anlattı.

"BEKLEDİĞİMDEN FARKLIYDI" 

İlk yapabildiğinin muhtemelen çığlık atmak olduğunu aktaran Sawada, "Gerçekten hatırlamıyorum. Beklediğimden gerçekten farklıydı. Bir hayli miktar vardı" dedi.

Bilim insanları, toplanan malzemeleri çıkarmak, incelemek ve tartmak sürecinin ardından üzerlerinde kapsamlı araştırma yapacak. 

sputnik.jpg

ORGANİK MADDEYİ BULMAYA KATKI SAĞLAYABİLİR

Keşfin ekibi çok heyecanlandırdığını vurgulayan Nagoya Üniversitesi'nden Profesör Sei-ichiro Watanabe, örneklerden çok şey öğrenebilmeleri gerektiğini dile getirdi.

JAXA'daki ekip, asteroitten toplanan örneklerin, Dünya'daki yaşama katkıda bulunmuş olabilecek organik maddeye dair fikir edinmelerine yardımcı olacağı görüşünde. 

NASA'NIN DENEYİ DE BAŞARILI OLMUŞTU

JAXA'nın verdiği müjde öncesinde, NASA’nın OSIRIS-REx uzay aracının asteroit örnekleri topladığına, Çin’in aya iniş aracının yeraltından aldığı örneklerle geri döndüğüne dair bir dizi başarılı uzay keşif haberi daha gelmişti. 

Hayabusa-2'nin topladığı örneklerin yarısı JAXA, ABD'nin uzay kurumu NASA ve diğer uluslararası kuruluşlar arasında paylaşılacak. Kalanı, analitik teknolojide ilerlemelerin kaydedileceği gelecekteki çalışmalar için saklanacak. İki asteroiti daha hedef alan yeni görevler de yolda. 

Kaynak: Sputnik