4 araba parayla kaçtığı iddia edilen Afganistan Devlet Başkanı, Vahdettin'e benzetildi

4 araba parayla kaçtığı iddia edilen Afganistan Devlet Başkanı, Vahdettin'e benzetildi
Afganistan'da Taliban ilerleyişine karşı direnemeyip kaçmayı tercih eden Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Türkiye'de vatandaşlar tarafından Vahdettin'e benzetildi.

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani''nin, Taliban ilerleyişi sırasında dün ülkeden kaçması şaşkınlık yaratmıştı. Gani''nin ülkeden ayrıldığı anlara ilişkin görüntüler de ortaya çıktı.

Eşref Gani''nin ülkeyi 4 otomobil ve içi nakit para dolu bir helikopterle terk ettiği öne sürüldü.

Gani''nin bu şekilde ülken ayrılması Türkiye''de vatandaşlar tarafından Vahdettin''in bir İngiliz gemisi ile kaçmasına bezetildi.

Gani, Taliban örgütünün başkent Kabil''de kontrolü eline almasının akabinde geçtiğimiz pazar günü Afganistan''dan ayrılmıştı.

Öte yandan Rusya merkezli RIA haber ajansından yapılan açıklamada, "Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani büyük bir meblağ parayı geride bırakmak zorunda kaldı. Çünkü paraların hepsi araçlara sığmadı ve asfalt yolun üzerine bırakıldı. Ancak Gani ve ailesi, 4 araba ve içi tamamiyle nakit para dolu bir helikopterle birlikte ülkeyi terk etti. Gani, Afganistan''da kan dökülmemesi için böyle hareket ettiğini söyledi." ifadeleri yer aldı.

Rusya''nın Kabil Büyükelçiliği sözcüsü Nikita Ishchenko, RIA''da yayımlanan söz konusu haberi teyit ederken, birçok görgü tanığının benzer ifadeleri olduğunu aktardı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin''in Afganistan Özel Danışmanı Zamir Kabulov da olayı doğrularken, Eşref Gani''nin yanında ne kadar nakit para götürebildiği ve ne kadarını da bırakmak zorunda kaldığı konusunda kesin bir bilgi olmadığını açıkladı.

KENDİNİ BÖYLE SAVUNMUŞTU

Ülkeden ayrılmaması halinde çok sayıda kişinin hayatını kaybedeceğine dikkat çeken Gani, Kabil''in harap olacağına ve 6 milyonluk şehirde büyük bir insani felaket yaşanacağını ifade etti. "Taliban, beni devirmek için tüm Kabil''e ve Kabil halkına kanlı bir saldırı düzenlemeye hazır olduklarını açıkça belirtmişti" ifadelerini kullanan Gani, "Kan dökülmesini önlemek için ayrılmaya karar verdim" diye açıklama yapmıştı.

İlgili Haberler