400 metre derinlikte üretiliyor! Sofraların vazgeçilmezi

400 metre derinlikte üretiliyor! Sofraların vazgeçilmezi
Konya’da bahar aylarında üretilen "Kembos peyniri", sonbaharda sofralardaki yerini almak için mağaralarda muhafaza edilerek olgunlaşmaya bırakıldı.

Konya'nın Ilgın ilçesinde "in peyniri" olarak da bilinen "Kembos peyniri" mağarada olgunlaşmaya bırakıldı.

Lezzetiyle meşhur olan “Kembos mağara peyniri", yüzyıllardır aynı yöntemle, derinliği 400 metreyi bulan mağarada saklandıktan sonra sofralardaki yerini alıyor. Gökçeyurt Mahalle Muhtarı Mükremin Özdemir, peyniri soğuk hava deposu olarak da kullanılan mağaraya lezzetlenmesi için bıraktıklarını söyledi.

İlkbaharın gelmesiyle peynir üretimine başladıklarını dile getiren Özdemir, "Baharda çiçek ve kekiklerle otlayan hayvanlardan elde ettiğimiz ürünleri kuzu ve oğlak derilerine dolduran vatandaşlar, muhafaza için 'in' adı verdiğimiz mağaraya bırakıyoruz. Yaklaşık 6 ay sonra mağaradan alınan peynirler, kendine has lezzetiyle kahvaltı sofralarını süslüyor. Tamamen doğal olarak üretilen peynirlerimiz kendine has bir lezzeti alıyor. Mağaramıza bırakılan kışlık peynirler sonbaharda sofralarımızı süsleyecek” ifadelerini kullandı.

SOFRALARIN VAZGEÇİLMEZİ

Peynir üreticilerinden Haluk Elmalı, "Burada olgunlaşan peynirlerimiz, sabah kahvaltılarımızın vazgeçilmezi, olmazsa olmazımızdır. Sabah kahvaltılarında in peyniri olmazsa biz kahvaltıya oturmayız" yorumunda bulundu.

Başka mahallede yaşayan ve peynirleri mağaraya getiren Yusuf Kaya da "Her yıl olduğu gibi bu yıl da annemin elleri ile hazırladığı peynirleri, tatlanması için bırakıyoruz. Yaz sezonunda bu mağarada peynirler burada tatlanıyor. Ekim veya kasım aylarında gelip çıkartarak afiyetle yiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.