Bilim insanları dinazorları yok eden tsunamiyi ilk kez görüntüledi

Bilim insanları dinazorları yok eden tsunamiyi ilk kez görüntüledi
Dinozorları yok eden asteroidin meydana getirdiği dev tsunaminin dalgaları 66 milyon yıl sonra ilk kez görüntülendi.

66 milyon yıl sonra ilk kez ortaya çıktı. Bilim insanları dinazorları yok eden tsunamiyi görüntüledi

66 milyon yıl önce, dev bir asteroit Meksika''nın Yucatán Yarımadası yakınlarındaki sulara çarptı. Çarpışma sonucunda atmosfere Güneş''i yıllarca örten bir bulutu ile kaplandı. Bu durum, yeryüzünde sıcaklıkların düşmesine ve dinozorların neslinin tükenmesine neden oldu. Bu çarpışma bölgede 1,5 kilometre yüksekliğe ulaşan bir tsunamiye neden oldu. Bilim insanları ilk kez, bu tsunaminin fosilleşmiş mega dalgalarını görüntülemeyi başardı.

İLK KEZ ORTAYA ÇIKTI

66 milyon yıl önce dinozorların yok olmasına neden olan asteroit, Kuzey Amerika''da 1,5 kilometre yüksekliğinde bir tsunami oluşturdu. Bilim insanları, mega dalgaların fosilleşmiş kalıntılarını ilk kez ortaya çıkardı.

ONLARCA YIL SÜRDÜ

Louisiana eyaletinde gözlemlenebilen tortuların içinde gömülü olan bu dalgalar, Louisiana Üniversitesi tarafından sismik görüntüleme yöntemi ile keşfedildi.

Bilim insanları, asteroidin şu anda Meksika''daki Yucatán Yarımadası''na çarpmasının sonuçlarının izlerini bulmak da dahil olmak üzere, bu yok olma düzeyindeki olayın kanıtlarını araştırmak için onlarca yıl çalışmalarını sürdürdü.

Bununla beraber olayın ardından, çarpma bölgesinden binlerce kilometre öteye gelgit dalgaları gönderen dev bir tsunaminin yanı sıra, devasa orman yangınları çıktı ve toz bulutları atmosferi kapladı.

Earth & Planetary Science Letters adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışma kapsamında sismik görüntülemeyi kullanan bilim insanları, çarpmanın meydana geldiği yüzeyin 1,5 kilometre altındaki toprak tabakada incelemelerde bulundu. Ardından, bir kilometre aralıklara sahip ve 15 metre yüksekliğe sahip fosilleşmiş dalgalar buldular.

YÜZEYİN 1,5 KİLOMETRE ALTINDA BULUNDU

Araştırmacılar, bu dalgaların kıyıya yaklaştıkça 60 metre derinliğindeki sulara çarptığını söyledi. Bununla birlikte, Louisiana merkezinin 1,5 kilometre altında bulunan dalgaların yönünün önceki çalışmalarla tutarlı olduğu kaydedildi.

Çalışmanın yazarı Gary Kinsland, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Dünya 66 milyon yıl önce büyük asteroit çarpması nedeniyle 11 şiddetindeki depremlerle sarsıldı. Sular, o kadar derindi ki, 1,5 kilometre yüksekliğinde bir tsunami meydana geldi ve önüne çıkan her şeyi götürdü” ifadelerini kullandı.

MİLYONLARCA CANLI ÖLDÜ

Araştırmacılar, çarpışmanın ardından deniz yaşamının karaya, kara yaşamının ise denize taşındığını ve bu süreçte milyonlarca canlının öldüğünü ifade etti.

İlgili Haberler