ABD bahane arıyordu, Hafter verdi

ABD bahane arıyordu, Hafter verdi
General Hafter için Libya'ya gelen Rus paralı askerler, ilk kez cephede görüntülendi. Öte yandan Trablus çevresinde tuzaklanan mayınları Türk ordusu temizlemeye başladı. ABD ise, beklenen hamleyi yapıyor.

Libya'da Trablus ve çevresini kaybettikten sonra Sirte'ye sıkışan savaş ağası General Halife Hafter, bu kez çizgiyi aştı.

111111-001.jpg

Hafter, kaybettiği yerlerde geride toplu mezarlar, vahşet ve enkaz bıraktı. Kısa süre önce Halife Hafter'e bağlı milislerin işgalinden kurtarıldıktan sonra birbiri ardına toplu mezarların bulunduğu Terhune vilayeti, ortaya çıkan vahşetin şokunu yaşıyor. Toplu mezarlardan çıkarılan 150'den fazla cesetten bazıları kadın ve çocuklara ait.

222222222222.jpg

Libya ordusu, hastane ve konteynerde yakılmış, su kuyusuna atılmış, bir araziye gömülmüş cesetler buldu. Hafter milislerinin, işkence yaptıkları kurbanları konteynerde yakarak infaz ettikleri belirlendi.

3333333333.jpg

Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu (UNSMIL), Terhune ve diğer bölgelerdeki toplu mezarları 'dehşet verici' olarak tanımladı, şeffaf bir soruşturma yürütülmesini istedi.

Toplu mezarların tespit edildiği Terhune'de bir yandan savaş nedeniyle evlerini terk edenler şehre dönerken, sıkı güvenlik önlemleri göze çarpıyor. Şehrin farklı yerlerine birçok güvenlik noktası kuruldu.

444444444444.jpg

Sahada ise Türk ordusu Trablus çevresinde Hafter milislerinin tuzakladığı mayınlar ve patlayıcıları temizlemeye başladı.

Anadolu Ajansı, Türk Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri'ne ait bomba imha uzmanları, Özel Kuvvetler, SAS ve SAT unsurlarının bölgede olduğunu bildiriyor.

555555555555.jpg

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) bağlı ekipler, bölgede koruyucu kıyafetleri, modern ekipmanları, robotik sistemleri, milli teknolojileri ve teknik saha tecrübelerini kullanıyor. Libya'da şimdiye kadar patlayan mayınlar 27 can aldı, onlarca insan yaralandı.

666666666666666666.jpg

77777777777777.jpg

Libya ordusu halihazırda Sirte'de Hafter milislerini çembere almış durumda. Kent çevresinden yer yer patlama sesleri duyulurken, Hafter mevzileri füzelerle vuruluyor.

Çatışmaların sürdüğü noktalarda Libya ordu birlikleri, Hafter güçlerinden bir Mi-35 helikopter ele geçirdi.

88888888888888.jpg

Yerel kaynaklar, Hafter saflarında yer alan Rus paralı askerler Wagner Grubu'na ait görüntüleri paylaştı. Rus paralı askerler, Libya'daki cephe hattında ilk kez kayda alındı.

1010101010.jpg

Trablus'un kurtarılmasıyla bölgeden çekilen Wagner Grubu'nu, Moskova yönetimi inkâr ediyor. Rusya, geçtiğimiz haftalarda Hafter'e destek vermek için savaş uçakları göndermişti.

999999999999.jpg

ABD ise, General Halife Hafter’in uçağının geçen hafta Venezuela’nın başkenti Caracas’a indiği iddialarıyla ilgili soruşturma başlattı. Reuters’ın haberine göre, ABD Dışişleri Bakanlığı Yakın Doğu Bürosu Genel Sekreter Yardımcısı David Schenker, telekonferans yöntemiyle yaptığı açıklamada iddiaların kaygı verici olduğunu söyledi.

Schenker, ABD ile BM’nin yaptırımlarının, Trablus hükümetine bağlı Libya Ulusal Petrol Kurumu dışında ülke dışına petrol ihraç edenler için de geçerli olduğunu vurguladı.

Venezuela muhalefet lideri Juan Guaido geçen hafta, Hafter’in özel jetinin Caracas’a indiğini söylemişti. Daha sonra yapılan açıklamada uçakta Hafter’in bulunup bulunmadığına dair net bir bilgi olmadığı ifade edildi.

Açık kaynaklardan elde edilen bilgiler de Hafter’in P4-RMA kuyruk numaralı özel jetinin Caracas’a indiğini gösteriyordu.

Wall Street Journal gazetesi Amerikalı, Avrupalı ve Libyalı yetkililere dayandırdığı 3 Haziran tarihli haberinde Hafter’in Venezuela ile 'petrol ilişkilerini' incelemeye aldığını yazmıştı.

Libya'da son günlerde çatışmalar Sirte önünde yoğunlaşmış durumda. Türkiye destekli Libya ordusunun Sirte önlerine kadar geldiğini aktaran Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, Akdeniz kıyısındaki kentin kurtarılmasıyla doğu kapısının tamamen açılacağını belirtiyor.