ABD ile Çin arasında şimdi de casusluk krizi

ABD ile Çin arasında şimdi de casusluk krizi
ABD’den Çin ile yaşanan ticaret savaşı ve Çin’e yöneltilen casusluk suçlamalarının ardından kritik bir adım geldi. Chicago kentinde öğrenci olan bir Çin vatandaşı, ülkesine istihbarat bilgileri suçlaması ile tutuklandı.

Serkan TALAN / Yeniçağ

ABD’de öğrenci vizesi ile yaşayan bir Çin vatandaşının casusluk suçlaması ile tutuklandığı bildirildi. Chicago kentinde tutuklanan ve adının Ji Chaoqun olduğu öğrenilen Çinli, ABD’li bilim insanları hakkında Çin’e bilgi sızdırmakla ve bu kişileri Çin adına çalışmaya ikna etmekle suçlanıyor.

Başsavcılıktan yapılan açıklamada, 2013 yılında Chicago’ya elektrik mühendisliği eğitimi almak için gelen 27 yaşındaki Ji Chaoqun’un Yabancılar Kayıt Yasası’nı ihlal ettiği belirtildi.

FBI ajanı Andrew McKay konu ile ilgili yaptığı açıklamada, tutuklanan Çinlinin, ülkesi adına bilerek ABD aleyhinde bilgi topladığının altını çizdi. İlk duruşmaya çıkan ve halen gözaltında tutulan Chaoqun’un 10 yıla kadar hapsi isteniyor.

Mahkeme kaynaklarına göre, Chaoqun, Çin adına ‘üst düzey istihbarat görevlisi’ olarak çalışmakla ve sivil istihbarat bilgileri toplamakla suçlanıyor.

ABD’li yetkililer, Chaoqun’un 8 ABD vatandaşı hakkında bilgi topladığını belirterek, bu kişilerin Tyvan ya da Çin doğumlu olduklarını açıkladı. Hakkında bilgi toplanan kişilerin bilim ve teknoloji alanlarında çalıştıkları ve yakın zamanda emekli oldukları öğrenildi.

Mahkemeye ifade veren bir FBI yetkilisi ise Çin vatandaşı Chaoqun’un hakkında bilgi sızdırdığı iddia edilen kişilerin özellikle uçak mühendisliği alanında çalıştıklarını söyledi.

ABD’de meydana gelen tutuklama olayının, Çin ile yaşanan ticaret savaşı ve ABD’nin Çin’e yönelttiği casusluk suçlamalarının üzerine gelmesi dikkat çekti. ABD, daha önce çeşitli ülkelerde eğitim gören Çinli öğrencilerin devlet adına istihbarat faaliyet gerçekleştirdiğini iddia etmişti.

İlgili Haberler