ABD-Rusya anlaşması

Futbola boğulduğumuz günde tek ciddi tartışma CNNTürk'teydi. Semiha Şahin'in ilk kez yönettiği Gündem Özel'de üç güvenlik uzmanı vardı. Bir de emekli büyükelçi Uluç Özülker. En başarılı tartışmacı yine oydu.

Genel kanı, ABD'nin Suriye'de kalıcı olduğu. Sonucunda Pentagon'un PYD/YPG desteğinden vazgeçmeyeceği gerçeği.

-Ayağa basılmayacak-

ABD sözcülerinin sıkça telaffuza başladıkları "Suriye'nin Kuzey ve Doğu yönetimi"ne dikkat çekildi. Ardından ilave edildi; "ABD ve Rusya birbirlerinin ayaklarına basmama konusunda anlaştı".

Pentagon'un 27. hava üssünü Resulayn'da yapmaya başlaması ilginç değil mi? Sözü geçen yer bizim harekatın muhtemel başlangıç noktasını tıkıyor.

Bu konuda Moskova ile mutabakat sağlandığı kesin. Bu arada Rus Dışişleri bakanlığı Sözcüsü Zaharova'nın yeni açıklaması daha da ilginç, "Türkiye terör operasyonları için de Şam'ın onayını almak zorundadır. Burada egemen bir ülke söz konusu olduğu ortadadır."

-Bitmeyen savaşlar-

Bugün dünyada kangren olmuş savaşlara dikkat etmek şart. Afganistan, Libya, Irak ve Suriye. Belki Yemen'i de bu gruba dahil edebiliriz. Demek ki bu sıcak ortamda  yaşamaya uzun süre daha devam edeceğiz.

Bir başka not daha düşmek istiyorum. Uzman! Abdullah Ağar'ın fazla havalandığı farkediliyor. Başta Uluç Özülker olmak üzere diğer  katılımcılara karşı alaycı tavrını beğenmedim.

Yeni rakip hemşehri

Eğri oturup doğru konuşursak gerçeği kabullenmeliyiz. Trabzonspor'un işi kolay değildi. Sparta Prag taş gibi takım. Ayrıca ligleri başlayalı 6 hafta oldu. Mücadeleci ve iyi top oynayan bir ekip. Müthiş bir maç oldu. Penaltı kaçırmasına rağmen Nwakaeme'nin olağanüstü futbolu unutulmamalı. Basmadık yer bırakmadı. Abdülkadir'ler iyiydi. Trabzon'un en büyük silahı tribündeki taraftarı.

-İstanbullular-

Trabzon'un gruplara kalma yolunda tek maçı kaldı. Rakibimiz Yunanistan'ın AEK takımı. Bu takım için bilmeyenlere biraz bilgi vermek istiyorum. AEK'nın K'sı Konstantinapol'dür. Yani İstanbul. Takımı buradan giden Rumlar kurdu. Her maçta tribüne asılan koca bir pankart görürsünüz: Baltalimanlılar

Sakıncaları, ne zaman bir hemşehrileriyle karşılaşırlarsa hırçınlaşmaları. Bu konuda futbolcularımızın uyarılması şart. Diğer önemli nokta AEK'nın son 11 uluslararası oyunda hiç yenilmemeleri. Yine de turu geçeceğimize inanıyorum.

Albay Puskaş

SSCB'deki demirperde yönetimine pek az ülke direniş gösterebilmiştir. Biri Macaristan, diğeri Çekoslavakya. Ayaklanma Macar halkı için bir destandır. Moskova özgürlük isteğini tam 2 bin 500 tankla bastırmaya çalıştı. Başbakan dahil 300 kişiyi astı.

Böylesi bir ortamda kurtulmayı başaranlar, dünya futbol tarihine imza atmış sporcularıydı. İçlerinden en önemlisi Frenç Puskaş'tı. Ayaklanma başladığında yurt dışındaydı, dönmedi.

Real Madrid ona sahip çıktı. Ancak İspanyol vatandaşlığına alana kadar 2 yıl uğraştılar.

-Rekortmenler-

Orhan Ayhan'la programında bu müthiş futbolcu güzel işlendi. 533 maçta 511 gol atan birini ekrana taşımak kolay değildi. Ayrıca dönemin film ve fotoğrafları çok yetersiz.. Buna rağmen ortaya çıkan yapım çok başarılı.

İngiltere'yi Wembley'de 6-3 yenen bir takım, onları anlatacak doğru dürüst malzeme yok. Belgeselde sadece Puskaş yoktu. Real Madrid'in efsane başkanı Bernabeu ile röportaj yapan Ayhan'ın gazetecilik başarısı da vardı.

-İyi gidiyor-

Orhan Ayhan'ın son dönem en önemli kazancı Tahir Can Yıldırım. Üstadın bu başarılı genci daha da pişirip yükseklere taşıyacağınandan şüphem yok. Merak ettiğim konu, bu hafta yönetmen koltuğuna oturan Sevinç Erol acaba TRT Müzik'teki İç Yapımlar Koordinatörü olan hanımefendi mi?

Yayın zaafları

Bu bölümü yazmakta zorlandım. Uzun süre karar veremedim. Şimdi aktaracaklarımın tamamı TRT Spor Servisi'ne. Bazı muhabirlere fazla tolerans gösterilir hale   gelindi. Örneğin Barış Yurduseven... Sevildiği kesin, fakat bütün yayının onun etrafında olmasını arzuluyor. Maalesef merkezdekiler de buna uyuyorlar. Neticede dakikalarca açık bir kapı seyrediyorsunuz.

-Esas uyarı-

Şimdiki laflarım aslında çok sevdiğim Ersin Düzen'e. Akışta büyük hatalar yaptı. Trabzon maçının bitmesine 5-6 dakika var. O araya çoktan sona eren Malatyaspor'la ilgili röportajı soktu. Onu sonra versen olmaz mı? En azından TRT Radyo'ya bağlanıp bitiş düdüğüne kadar anlatım yaptırabilirdi.

-Malatya'ya üzüldük-

Partizan turu kapıp gitti. Bana mı öyle geldi bilmiyorum. Malatyamızın penaltısı es geçildi. Bence elenişte suçlu aranıyorsa yönetimi gösterebilirim. Transferde geç kalındı. Buna rağmen Sergen Yalçın az daha imkansızı başarıyordu. Neyse seneye daha iyi imkanlarla mücadele ederiz.

GÜNÜN SÖZÜ

Kendi vicdanınızdan hiç bir şeyi gizleyemezsiniz. Anton Çehov

Yazarın Diğer Yazıları