ABD, Rusya ve Suriye'den 2. "Kürdistan"

ABD, Rusya ve Suriye'den 2. "Kürdistan"
Barzani'nin yayın organı Rudaw'a konuşan terörist Kobani, ABD'nin SDG'ye desteğinin süreceğini söyledi. Kobani, "ABD'lilerle toplandık, bizim güçlerimizle ittifak halinde bölgede kalacak. Bulundukları yerler değerlendirilip, oraya yerleşilecek" dedi.

Rusya ile bazı konularda anlaşmaya vardıklarını da söyleyen Kobani, şöyle konuştu: Askeri bir proje üzerinde çalışıyoruz. ABD bazı yerlerde güçlerini çekince boşluk doğdu. Bu boşluğu doldurmak için Ruslarla görüşmelerimiz oldu, hâlâ devam ediyor.

ÜSTÜ KAPALI OLARAK 'ÖZERKLİK' İSTEDİ

Irak'ın kuzeyindeki gibi Suriye'de de özerklik ilan edip, silah bırakmayacaklarını, ordu kurup anayasal güvenceye kavuşacaklarını açıklayan Kobani, Rusya'nın Esad ile anlaşma sağlanması için ağırlığını koyma konusunda ciddi olduğunu vurguladı.

YPG, ÖZERKLİK İÇİN GÖRÜŞMELER YAPIYOR

Bölgede özerklik istediklerini söyleyen terörist Kobani, bunun Suriye Anayasası'nda yer alması için çalıştıklarını belirtti ve "Ruslarla askeri konularda anlaşma sağladık. ABD'lilerle de toplantılar yapıyoruz" dedi.

Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) başında bulunan Mazlum Kobani kod adlı terörist Ferhat Abdi Şahin, Irak'ın kuzeyinden yayın yapan Rudaw'a ABD ve Rusya'yla birlikte kirli emelleri için çalışmalar yaptıklarını söyledi. Terörist Mazlum Kobani, Irak'ın kuzeyindeki peşmerge yönetiminde olduğu gibi özerk bir yapı istediklerini belirten Kobani, Suriye hükümetiyle anlaşmak için iki temel şart öne sürdüklerini ve bunu kabul etmelerini beklediklerini kaydetti. Terörist Kobani, "Birinci şartımız bu bölgenin Suriye Anayasası'nda idari bölgelerden biri olarak kabul edilmesi, ikincisi de Suriye Demokratik Güçleri'nin kurumsal olarak genel Suriye savunma sistemi içerisinde özerk bir statüye sahip olması. Suriye Demokratik Güçleri kendi özgünlüğünü korumalı. Kürt halkının tüm meşru hakları Suriye Anayasası'nda muhafaza edilmeli" ifadelerini kullandı.

Rusya ile bazı konularda anlaşmaya vardıklarını da söyleyen Kobani, askeri bir proje üzerinde çalıştıklarını da kaydetti. Terörist Kobani, şunları söyledi: "Şu anda biz askeri proje üzerinde çalışıyoruz. Bildiğiniz gibi Amerika bazı yerlerde güçlerini çektikten sonra boşluk doğdu. Bu boşluğu doldurmak için Ruslarla görüşmelerimiz oldu ve hala devam ediyor. Bazı askeri konularda anlaşma sağladık. Bilindiği gibi Rusya ile Türkiye arasında bir mutabakat imzalandı. Bizim bu mutabakat hakkında bazı görüşlerimiz vardı, birçok maddesini doğru bulmadık. Ruslarla bu konuda uzun uzun tartıştık, görüşlerimizi onlara aktardık. Onlar da bu görüşlerimizi değerlendirdi. Belli bazı konular netlik kazandı. Siyasi konularda hala bir netlik yok fakat Rusya hükümeti Suriye yönetimi ile aramızda yeni bir diyalog sürecinin başlaması konusunda çok ciddi. İki taraf arasında bir anlaşma sağlanması için ağırlığını koyma konusunda da ciddi davranıyor."

YPG'nin Türkiye'nin istediği bölgelerden tamamen çekildiğini öne süren Kobani, "Resmi olarak Suriye Demokratik Güçleri bu 32 kilometrelik hattın dışında konuşlanmış durumda. Ruslarla da anlaşma sağladık. Özerk yönetim tartışmaların dışında tutuluyor, kurumlar çalışmalarını eskisi gibi sürdürecek" diye konuştu.

Amerika'nın YPG'ye desteğinin süreceğini vurgulayan terörist Kobani, "ABD'lilerle bir toplantımız oldu, bu konuyu konuştuk, tek gündem buydu. ABD güçlerinin burada bulunmasının sebebini 8 madde şeklinde sıralıyor, şimdi ben tek tek bu maddelerden bahsetmek istemiyorum. Bize neden burada kalacaklarını, kaç yerde ve nasıl konuşlanacaklarını açıkladılar. Güçlerimizle ittifak halinde bölgede kalacaklar. ABD güçlerinin bulunduğu yerler yeniden değerlendirilecek ve yeni amaç doğrultusunda yerleşecekler" şeklinde konuştu.