ABD Senatosu Türkiye'yi hedef almaya devam ediyor

ABD Senatosu Türkiye'yi hedef almaya devam ediyor
ABD Senatosu çıkan kararlar ile Türkiye'yi hedef almaya devam ediyor. Senato'da TürkAkımı projesi, S-400'ler ve F-35'lerle ilgili yaptırım öngören bir yasa tasarısı kabul edildi.

ABD Senatosu Türkiye aleyhinde kararlar almaya devam ediyor.

Senato'da kabul edilen 'Savunma bütçesi' tasarısında yer alan ve Türkiye'ye yönelik yaptırım ön gören skandal maddeler dikkat çekiyor. Tasarı, Türkiye'ye F-35 savaş uçaklarının transferini yasaklarken, S-400 alımı nedeniyle de yaptırım uygulanması çağrısında bulunuyor.

Tasarı, Rusya'dan S-400 savunma sistemi satın alması nedeniyle Türkiye'ye üretici ortaklarından olduğu ancak projeye katılımının askıya alındığı F-35 savaş uçaklarının sevkiyatını yasaklamayı öngörüyor.

Aynı zamanda S-400 alımı Rusya savunma sektörü ile yapılan önemli düzeyde bir alışveriş olarak tanımlanıyor ve ABD yasası gereği Türkiye'ye yaptırım uygulanması gerektiği belirtiliyor. Ancak bu tasarıda da yaptırım konusunda bir takvim öngörülmüyor.

Tasarıda Rus gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıması öngörülen Türk Akımı ve Rusya'nın Kuzey Akımı 2 projesine yönelik yaptırım uygulanmasını da talep ediyor. Tasarı Rusya ile askeri düzeyde iş birliğini de yasaklıyor.