Yarışçı kız annesinin doktorundan rekor tazminat kazandı

Yarışçı kız annesinin doktorundan rekor tazminat kazandı
Birleşik Krallık'ta spina bifida hastası bir kadın, hiç doğmaması gerektiğini söyleyerek annesinin hamileliğinde doktorluğunu yapan kişiye açtığı davayı kazandı. Genç kızın milyonlarca sterlin alabileceği belirtildi. 

Yaşamamam gerekiyordu

Independent Türkçe''nin haberine göre, Birleşik Krallık''ta spina bifida hastası bir kadın, hiç doğmaması gerektiğini söyleyerek annesinin hamileliğinde doktorluğunu yapan kişiye açtığı davayı kazandı.

Lincolnshire bölgesinde yaşayan Evie Toombes, doğum sürecini takip eden Dr. Philip Mitchell''da "doğum hatası" gerekçesiyle tazminat davası açmıştı.
Davada 20 yaşındaki kadın, doktorun annesi Caroline''a hamileliğinden önce ve hamilelik süresince folik asit takviyesi alması gerektiğine dair bilgilendirmede bulunmadığını öne sürmüştü.

Toombes, bilgilendirme yapılmış olsaydı annesinin folik asit değerlerinin normale dönene dek hamileliğini erteleyeceğini, dolayısıyla kendisinin spina bifida hastası olarak doğmayacağını savunmuştu.

Londra Yüksek Mahkemesi''nde dün düzenlenen duruşmada yargıç Rosalind Coe, Toombes''un şikayetinde haklı olduğunu açıklayarak kendisine tazminat ödenmesine karar verdi.

Coe, doktorun 50 yaşındaki anne Caroline''a hamile kalmadan önce folik asit takviyesinin ne kadar önemli olduğuna dair yeterli bilgilendirme yapmadığını söyledi.
Caroline da doktorun folik asit hakkında kendisine bilgi verdiğini fakat spina bifida''yı önlemek için önemli veya zorunlu olduğunu belirtmediğini savunmuştu.
Doktorsa hakkındaki suçlamaları reddederek anneye "Makul tavsiyeler verdiğini" iddia etmişti.

Yargıç kararında, bilgilendirme gerekli şekilde yapılmış olsaydı annenin hamileliğini ertelemiş olacağını da sözlerine ekledi.

Anne karnında oluşan bir hastalık olan spina bifida, bebeğin omurgasının şekillenirken tam olarak kapanmamasına neden oluyor. Halk arasında "ayrık omurga hastalığı" olarak da bilinen rahatsızlıkta, omurilik ve sinirler açık kalan omurların arasından çıktığı için bebeğin sırtında bir yumru oluşuyor. 

Toombes''un dava sonucunda ne kadar tazminat kazandığı henüz belirlenmedi. Genç kadının avukatlarıysa, Toombes''un alacağı parayla ömrünün geri kalanında hastalığı nedeniyle görmesi gereken tıbbi bakımların masraflarını ödemeyi planladığını, dolayısıyla miktarın "Büyük olacağını", belki de milyonlarca sterlin alabileceğini belirtti.

Spina bifida hastalığına rağmen Toombes, at yarışçılığı yapıyor ve hem yurtiçinde hem de yurtdışında müsabakalara katılıyor.

 

İlgili Haberler