ABD'den skandal YPG hamlesi

ABD'den skandal YPG hamlesi
ABD, Suriye gündeminin masaya yatırılacağı Cenevre görüşmelerine terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı YPG'nin de katılmasını istedi.

Suriye'de yeni anayasa komisyonu ile anayasal reform sürecinin başlatılmasına ilişkin Cenevre sürecinin hızlandırılmasını isteyen ABD harekete geçti.

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, ilk iki gün Astana sürecinin garantörü Türkiye, Rusya ve İran’ın temsilcileriyle bir araya geldi. Hemen ertesinde ise Mistura’nın masasında, ABD’nin başını çektiği Fransa, Almanya, İngiltere, Mısır, Ürdün ve Suudi Arabistan’dan oluşan ‘Küçük Grup’ temsilcileri ile görüştü.

Hürriyet’ten Cansu Çamlıbel'in haberine göre, ABD'nin Suriye'de çözüm için çizdiği hedeflerin yer aldığı bir belge gündeme geldi. Belgede ABD'nin, Cenevre'de yapılacak görüşmelerde terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı YPG'nin de yer almasını istediği belirtildi.

Belgede yer alan ifadelerde kelime oyunu yapan ABD'nin terör örgütünden 'Kuzeydoğu Suriye'den temsilciler' şeklinde söz etmesi dikkat çekti. İlgili belgede geçen ifadeler şöyle:

"Anayasa komisyonunun belirlenmesi BM’nin sorumluluğunda olmalı. Küçük Grup, BM’yi anayasa reformu ve seçimlerin uygulanması için Suriye hükümetinin, kuzeydoğu Suriye’den temsilcilerin ve burada bahsedilen prensiplere bağlı bir çözümden yana olan Suriye muhalefetinin de aralarında bulunduğu bütün siyasi güçleri sürece dahil etmeye teşvik eder."