ABD’li dev yatırım bankası dolar ve Türk lirasında olacakları açıkladı. Beklentisini değiştirdi

ABD’li dev yatırım bankası dolar ve Türk lirasında olacakları açıkladı. Beklentisini değiştirdi
ABD'li dev yatırım bankası Goldman Sachs Türk lirasına ilişkin hazırladığı yeni raporda dolar/TL beklentisini 7.50'den 7 seviyesine çekti.

Geçen hafta ABD faizlerindeki yükselişle birlikte gördüğü 7.5’li seviyelerden yönünü aşağı çeviren dolar/TL TCMB kararı ile 7.35’in altına kadar geriledi. Kur geçen haftayı 7.4 civarında tamamladı.

Küresel hisse senedi piyasaları son günlerde dünya genelinde corona virüsü aşılarının vaka sayılarını azaltacağı beklentileriyle ve Joe Biden başkanlığında ABD ekonomisinin daha güçlü iyileşeceği umutlarıyla rekor yüksek seviyelere çıkmıştı.

TCMB geçen hafta politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faizini beklentiler doğrultusunda yüzde 17’de sabit tutarken, sıkı duruşu "kararlılıkla uzun bir müddet" sürdüreceğine ve gerekirse "ilave parasal sıkılaşma" yapacağına dikkat çekti.

Bankacılar PPK kararının ardından TCMB’nin 28 Ocak’ta gerçekleştireceği enflasyon raporunu izleyecek. Enflasyon 2020 yılını yüzde 14.6 seviyesinde tamamlarken, yılın ilk çeyreğinde de enflasyonda yükselişin sürmesi bekleniyor.

TCMB Başkanı Naci Ağbal 2021 sonu için yüzde 9.4 enflasyon tahminini bir “ara hedef” olarak ilan etmiş ve para politikasının da bu hedefe ulaşmak için dizayn edileceğini söylemişti. Tahmin, bu hafta güncellenecek.

DOLAR

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan analizde geçen haftayı 7.39 seviyelerinde kapatan dolar kurunun yeni haftaya 7.40 seviyelerinde başlangıç yaptığı belirtilerek, “Haftaya genel bir bakış açısı ile baktığımızda ise çarşamba günü Fed'in faiz oranı kararı haftanın en önemli gelişmelerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Haftanın ilk işlem gününde dolar/TL’yi teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 7.50438 – 7.61296 – 7.74468 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 7.30629 – 7.20880 – 7.07503 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.” denildi.

ALTIN

Gedik Forex tarafından hazırlanan analizde şu ifadelere yer verildi:

Ons altın yeni haftaya temkinli başladı. Bu hafta, Fed’in kararı önemli, herhangi bir değişiklik beklenmiyor. Ancak karar metnindeki ton ve sonrasında Fed Başkanı Powell konuşması takip edilecek.

Çarşamba akşamı piyasalar açısından hareketli geçebilir. Öncesinde ons altında yeni bir hareket oluşmayabilir. Fed dışında, ABD teşvik paketine dair gelişmeler, yeni Başkan Biden’ın hamleleri bu haftanın yine gündeminde kalmaya devam edecektir.

Bugün için ABD’de açıklanacak önemli bir veri akışı bulunmuyor. Altında olası haber akışlarına karşı dikkatli olunmalı. Ons altın için 1841 – 1824 dolar desteklerinin ardından 1804 dolar desteği karşımıza çıkıyor. Yukarı yönlü harekette ise 1868 –
1884 ve 1903 dolar direnç noktaları olarak takip edilebilir.

 

İlgili Haberler