ABD'nin 14 aydır büyükelçisi yok

ABD'nin 14 aydır büyükelçisi yok
ABD, en son Ekim 2017'de görevi biten ABD Büyükelçisi John Bass'tan sonra, Ankara'ya yeni bir büyükelçi göndermedi.

Sümeyra Kırca / Ankara

ABD, 18 Haziran 2018'de, Ankara Büyükelçiliğine David Satterfield'i atadı ancak aradan 6 ay geçmesine rağmen Büyükelçi, Ankara'ya hala gelmedi. Bu durum kafaları karıştırırken, ABD'nin Türkiye ile ilişkilerini bir yılı aşkın bir süredir Maslahatgüzar Jeffrey M. Hovenler ile sürdürmesi ise soru işaretleri oluşturdu. ABD'nin daha önceden Ankara'da görevlendirdiği büyükelçilere bakıldığında, en fazla 6 ay bekledikleri görülüyor. 2005-2008 yılları arasında Ankara Büyükelçisi olarak görev yapan Ross Wilson'un ardından hemen göreve 4 Ekim 2008'de James Jeffrey atandı. Jeffrey'den 6 ay sonra Francis Ricciardone göreve geldi. Ricciardone 3,5 yıl görev yaptığı Ankara Büyükelçiliğinden Haziran 2014'te ayrıldı. Ricciardone'den 3 ay sonra John Bass görevi devraldı. 14 Ekim 2017'de görevi biten Bass'tan sonra Ankara'ya ABD Büyükelçisi gelmedi. 


ABD ile Türkiye arasında yaşanan meşhur vize krizi, Bass döneminde yaşandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bass için "Üst düzey yöneticilerin, özellikle dışişleri bakanımızla herhangi bir görüşme yapmaması yadırgadığım bir konudur. Ankara'daki bir büyükelçinin kalkıp da böyle bir karar alması daha sonra da bunu devletim adına aldım gibi bir ifadeyi kullanması düşündürücüdür. Durum böyleyse o zaman zaten Amerika'daki üst düzey yönetimlerle konuşacak bir şeyimiz yok. Eğer Büyükelçi bunu kendi kafasına göre aldıysa Amerikan üst yönetiminin bir dakika tutmaması gerekir" dedi. Bunun üzerine Bass bir açıklama yaparak, ''Vize yasağı benim aldığım bir karar değil, doğrudan ABD hükümetinin aldığı bir karardır" dedi.

2011-2014 yılları arasında ABD Ankara Büyükelçisi olarak görev yapan Francis Ricciardone ile de bazı krizler yaşandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone'nin bazı elçilerle bir araya geldiği ve Halk Bankası'yla ilgili "imparatorluğun çöküşünü izliyoruz" şeklinde açıklama yaptığını söyledi. Erdoğan, "İşinizi yapın. Görev alanınızın dışına çıkarsanız biz sizleri ülkemizde tutmaya mecbur değiliz" dedi. Bunun üzerine açıklama yapan Ricciardone, "Böyle bir toplantı yapılmadığı gibi haberlerde ortaya atılan iddiaların tümü tamamen yalan ve iftiradır" ifadelerini kullandı. Bu arada ABD Maslahatgüzarı Jeffrey M. Hovenler de rahat durmadı. Hovenler, 17 Kasım'da Sorosçuların gözaltına alınmasına tepki gösterdi.  Büyükelçilik'ten yapılan açıklamada, "Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye'nin Anadolu Kültür Derneği'yle ilişkisi olan akademisyen, gazeteci ve sivil toplum aktivistlerini gözaltına almasından büyük endişe duymaktadır" denildi. Küstah ifadeler kullanılan Büyükelçilik açıklaması şöyle devam etti: "Türkiye'ye, ifade, dernek kurma ve toplantı özgürlüğü, adil yargılama teminatı, yargı bağımsızlığı ve diğer insan hakları ile temel özgürlüklere saygı duyma, bunları garanti altına alma ve keyfi şekilde gözaltında tutulanları serbest bırakma çağrısında bulunuyoruz."