ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi: "Menbiç artık stratejik değil"

ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi: "Menbiç artık stratejik değil"
ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, "Menbiç ABD için artık o kadar önemli değil, bu nedenle anlaşmaya varılması zor olmaz” dedi.

ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, ABD'nin Münbiç'ten çekilip çekilmeyceğine ilişkin olarak "ABD çok basit bir şekilde o bölgelerden ayrılabilir. Ama ne zaman Türk bir yetkiliye “Ayrılmamızı ister misiniz?” diye sorduysam, hiçbir zaman “Evet” yanıtı almadım" ifadesini kullandı. 

Habertürk'ten Nalan Koçak'ın haberine göre, Jeffrey'in açıklamaları şöyle:

- YPG neden Afrin’den çekildi?

Afrin’de kalırlarsa yenileceklerini anladılar.

- Çekilme sürecinde ABD ve Türkiye’nin görüşmeler yaptığı iddia edildi...

Bunun gerçekleştiğine dair Washington’da hiçbir şey duymadım. ABD Suriye’de kalmaya devam edecek, özellikle Fırat’ın doğusunda. Ve tabii ki YPG/SDG’yle işbirliğinin de süreceği anlamına geliyor. ABD ve bizzat ben de Türklere bunun geçici ve taktiksel olduğunu söyledik. Dışişleri Bakanı Tillerson, Ulusal Güvenlik Danışmanı McMaster ve Savunma Bakanı Mattis... Hepsi Türk mevkidaşlarıyla bu konuda şubat ayı gibi görüştü. Birkaç gün önce de Münbiç konusunda taslak bir ortak anlayış olduğu açıklandı. Geçen hafta da Washington’da görüşmeler oldu. 

- Görüşmeler nasıl geçti?

Benim her iki taraftan da anladığım kadarıyla Tillerson’la varılan ortak anlayışın devam etmesi konusunda ilerleme kaydedildi. Biliyorsunuz Tillerson’la Çavuşoğlu görüşecekti ancak iptal oldu çünkü Tillerson görevden alındı. Ama Dışişleri Müsteşarınız Ümit Yalçın bazı görüşmeler yürütecek. Washington’da büyük bir değişiklik yaşandı ve bu tabii ki süreci yavaşlatıyor. Yeni bakan Pompeo nisandan önce koltuğuna oturmayacak, bu nedenle bir yönetim boşluğu var. Ulusal Güvenlik Danışmanı McMaster da görevden alındı. Türkiye’yle varılan anlayışa hâkim olan isimler Tillerson ve McMaster’dı. Duyduğum kadarıyla Türkiye’ye söylenen şeyler gayet açıktı. Fakat problem şu ki Washington’da şeytan hep ayrıntıda gizlidir. Herkes alınan her kararı destekliyor anlamına gelmez. Bu Türkiye’ye karşı bir komplo değil, sadece ABD’nin dış politika yapış şekli.

'MENBİÇ ARTIK STRATEJİK DEĞİL'

"Münbiç stratejikti çünkü YPG o bölgeden Afrin’e ilerleyebilirdi ama artık bu da mümkün değil. Münbiç ABD için artık o kadar önemli değil bu nedenle bir anlaşmaya varılması zor değil. Türk ve Amerikan askerleri de gözlemcilik yapabilir."

'HİÇBİR TÜRK YETKİLİ ABD'NİN ÇEKİLMESİNİ İSTEMİYOR'

- Zaten Afrin’de büyük bir kayıp yaşadılar...

"Evet. Bakın YPG’yi Münbiç konusunda mutlu etmek ABD’nin önemli bir ulusal çıkarı değil. Fakat YPG’yi 2 bin gücümüzün olduğu Kuzey Doğu Suriye’deki bölgeler (diğer kantonları kastediyor) konusunda mutlu etmek bizim için önemli. ABD çok basit bir şekilde o bölgelerden ayrılabilir. Ama ne zaman Türk bir yetkiliye “Ayrılmamızı ister misiniz?” diye sorduysam, hiçbir zaman “Evet” yanıtı almadım. İkincisi, YPG’ye savaş açabiliriz, on binlerce Amerikan askerini bölgeye yığabiliriz, bölgeyi kendi kontrolümüz altına alabiliriz. Ama bunu yapmayacağımız da açık. Ya da bir yanda Türkiye, diğer yanda YPG’yle bir anlaşma yürütebiliriz ve herkes birbirinin çıkar alanından uzak durur. Bu mümkün müdür bilemiyorum ama Türkiye’yle bu çerçevede pazarlık yürütüyoruz."

İlgili Haberler