ABD’nin sır gibi sakladığı Orta Doğu planı ortaya çıktı

ABD’nin sır gibi sakladığı Orta Doğu planı ortaya çıktı
İsrail ile HAMAS arasında devam eden savaşın büyümesi durumunda ABD’nin en kötü senaryoya hazırlandığı ve sır gibi sakladığı Orta Doğu planı ortaya çıktı.

İsrail ile HAMAS arasındaki çatışmalar giderek şiddetlenirken, İsrail ordusunun kara harekatının zamanı merak konusu. Tüm dünyanın gözü bölgeye çevrilmişken, ABD’nin nasıl bir rol üstleneceği de merak ediliyor.

Çatışmaların Orta Doğu’nun tamamına yayılacağından endişe edilirken, ABD basınından da yeni bir iddia gündeme geldi.

TAHLİYE PLANI HAZIR

Washington Post gazetesi, Biden yönetiminin bölgede yaşanması muhtemel en kötü senaryoya hazırlandığını bildirdi. Buna göre Gazze'de yaşananların kontrolden çıkması durumunda Washington, Orta Doğu için bir tahliye planı hazırladı.

İsimlerinin gizli kalması şartıyla konuşan yetkililer, ABD'nin özellikle İsrail ve Lübnan için en kötüsüne hazırlandığını kaydettiler. ABD Dışişleri Bakanlığına göre Hamas'ın saldırıya geçtiği tarihte İsrail'de 600 bin, Lübnan'da ise 86 bine yakın ABD'li vardı.

Haberde bilgi veren yetkililer, ABD Hava ve Deniz Kuvvetlerinin bölgeye bu yüzden gittiğini hatırlatarak yapılacak tehlikeyi 'Zor' olarak nitelendirdi. Brookings Enstitüsü Dış Politika Direktörü Suzanne Maloney konuyla ilgili 'Sadece 600 bin ABD'li İsrail'de bulunuyor. Onlara yönelik tahliyeyi yapmak değil, düşünmesi bile sorunlu' dedi.

ORTADOĞU’YA GEMİ VE FÜZELER GÖNDERİLDİ

ABD geçtiğimiz Pazar günü Orta Doğu'ya THAAD füzelerini gönderdi. Kısa ve orta menzilli balistik füzeleri düşürebilen bu sistem ayrıca 'Vur ve öldür' teknolojisini kullanıyor. Pentagon sözcüsü General Patrick Ryder ise basına verdiği demeçte Orta Doğu'da gerilimin artacağının sinyalini vererek 'Geniş çaplı bir gerilim yaşanabilir' dedi.

ABD'nin Orta Doğu'da İran destekli milis güçler tarafından saldırıya uğradığını belirten gazete, tahmini 3.400 askerin savunmasız bir durumda olduğunu belirtti.

Öte yandan 7 Ekim'de başlayan savaş sonrası resmi kaynaklar tarafından henüz ölen bir ABD'li kayıtlara geçirilmedi. Sadece geçtiğimiz hafta Irak'ta ABD'li bir müteahhit hava saldırısından korunmak için kaçıyordu. Bu sırada kalp krizi geçiren ancak ismi açıklanmayan şahıs yaşamını yitirdi.

İlgili Haberler