Kıbrıs’ı İngilizlere veren Abdülhamid’in adının verildiği geminin logosu belli oldu

Kıbrıs’ı İngilizlere veren Abdülhamid’in adının verildiği geminin logosu belli oldu
Kıbrıs’ı para karşılığında İngilizlere teslim eden Abdülhamid Han’ın adı verilen Türkiye'nin dördüncü sondaj gemisinin logosu belli oldu.

Türkiye’nin hidrokarbon arama çalışmalarına katılacak dördüncü sondaj gemisi Abdülhamid Han’ın son hazırlıkları, Mersin’deki Taşucu Limanı’nda sürdürülüyor.

Sondaj gemisinin ağustosun ilk yarısında ilk görev yerine gideceği açıklanırken, geminin logosun da ortaya çıktı. Logoda Osmanlı İmparatorluğu’nun 34. padişahı olan II. Abdülhamid’in illüstrasyonuyla beraber Türkiye Petrolleri’nin amblemi yer alıyor.

Dünyada bu teknolojiye sahip 5 gemiden biri olan Abdülhamid Han, 239 metre uzunluğunda, 42 metre genişliğinde, 112 metre yüksekliğinde ve 68 bin grt ağırlığında.

12 bin 200 metreye kadar sondaj yapabilen gemide 200 mürettebat çalışabiliyor.

KIBRIS KAYBEDİLDİ

İngiltere, Çırağan Vakası''ndan üç gün sonra, 23 Mayıs 1878''de, Kıbrıs''ın kendisine verilmesi şartıyla Berlin Konferansı''nda Osmanlı''ya yardım edeceğini bildirdi. II. Abdülhamit, 25 Mayıs 1878''de Kıbrıs''ı İngiltere''ye bırakmayı kabul etti.

Osmanlı Devleti ile Birleşik Krallık arasında Kıbrıs''ın yönetiminde değişiklik yapılmasını öngören anlaşma 4 Haziran 1878''de imzalandı. 7 Temmuz 1878''de de İngilizlerin Kıbrıs''a asker çıkarmalarına izin veren emir çıkarıldı. Böylece 12 Temmuz 1878''de Kıbrıs''a asker çıkaran İngilizler, Kıbrıs''taki Osmanlı bayrağını indirip yerine kendi bayraklarını çektiler. Böylelikle her ne kadar "geçici" olacağı söylense de Kıbrıs tamamen İngilizlere bırakılmış oldu.

Kıbrıs’ın İngilizlere teslim edilişinden iki yıl sonra, 1880 tarihinde, Altın Post Şövalyeleri Tarikatı tarafından, II. Abdülhamid’e şövalyelik nişanı verildi.

İMPARATORLUĞUN 3’TE 1’İNİ KAYBETTİ

Murat Bardakçı, Abdülhamid’in 33 yıllık saltanat döneminde Osmanlı’nın, Tunus, Mısır, Kıbrıs, Sırbıstan, Karadağ ve Romanya olmak üzere 1 milyon 592 bin 806 kilometre kare toprak kaybettiğini söyledi.

OSMANLI DAĞILMA DÖNEMİ’Nİ YAŞADI

Tahtta kaldığı yıllarda imparatorluk dağılma dönemini yaşadı; başta Balkanlar olmak üzere çeşitli bölgelerde çıkan isyanlara ve Rusya İmparatorluğu''na karşı kaybedilen 93 Harbi''ne tanıklık etti.

İlgili Haberler