Adli görüşme odasında koltuk skandalı!

Adli görüşme odasında koltuk skandalı!
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, bugün ziyaret ettiği Van Adliyesi’nde ‘adli görüşme odası’ açılışı yaptı. Fail ile yüz yüze gelmesinde sakınca bulunduğuna karar verilen çocuklar ile cinsel suç ve aile içi şiddet suçu mağdurlarının psikolog ve uzman eşliğinde ifade ve beyanının alınması için kurulan odadaki el biçimindeki koltuklar dikkat çekti.

YENİÇAĞ /  İSTANBUL

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, bugün Van Adliyesini ziyaret ederek yeni kurulan adli görüşme odasının açılışını gerçekleştirdi.

Cumhuriyet Başsavcısı Oğuzhan Dönmez tarafından karşılanan Bakan Gül, ilgili hakimlerden odaya ilişkin bilgi aldı.

Gül, odadaki incelemesinin ardından yaptığı açıklamada, "Adli görüşme odaları, özellikle çocukların ve kadınların bir mağduriyet halinde olayın failiyle sanığıyla yüz yüze gelmemesi adına çok önemli bir proje. Çünkü olayın failiyle aynı ortamda, duruşma ortamında olduğunda kadın ya da çocuk olayı anlatmak, gerçekliği ortaya çıkarmak takdir ederseniz ki zordur. Burada ne söylerse hem olayı tekrar yaşaması, kişiyi görerek hem bir daha örselenmesine sebebiyet veriyordu hem de maddi gerçeğin ortaya çıkmasını engelleyebiliyordu. Bundan dolayı başarıyla uygulanan bu yöntem, bildiğiniz gibi 1. Yargı Paketinde de yasal alt yapıya kavuştu.” ifadelerini kullandı.

EL BİÇİMİNDEKİ KOLTUKLAR DİKKAT ÇEKTİ

1 Mart 2014 tarihinde Bakanlar Kurulu kararıyla kabul edilen 2015-2019 dönemine ilişkin Yargı Reformu Stratejisi çerçevesinde, Adalet Bakanlığınca çıkarılan Adli Görüşme Odaları Yönetmeliği ile 81 ilde yaygınlaştırılmak üzere ‘adli görüşme odaları’ kurulmaya başlanmıştı.

Bu kapsamda adliyelerde kurulan adli görüşme odalarında, özel ortamlarda ifade ve beyanının alınması gerektiğine veya fail ile yüz yüze gelmesinde sakınca bulunduğuna karar verilen, öncelikli olarak mağdur, tanık ve suça sürüklenen çocukların, cinsel suç ve aile içi şiddet suçu mağdurları ile diğer kırılgan gruba mensup mağdurların, ifade ve beyanının alınmasında kullanılmasının uygun görüldüğü belirtilmişti.

Şiddet ve cinsel suç mağduru çocuk ve yetişkinlerin psikolog eşliğinde ifade ve beyanlarının alınması amacıyla kurulan odadaki el biçimindeki koltuklar dikkat çekti.