Afrika'da elmas madeninde çalışan işçilerin elmas yutmuş mu diye röntgenini çekiyorlardı. Batı'nın utanç fotoğrafı

Afrika'da elmas madeninde çalışan işçilerin elmas yutmuş mu diye röntgenini çekiyorlardı. Batı'nın utanç fotoğrafı
Yıllarca Afrika ülkelerini sömüren ve Afrikalıları köleleştiren sömürge devletlerinin utanç verici bir fotoğrafı daha yeniden gündeme geldi. Afrikalı bir kölenin röntgenini çeken bir doktor. Gerçek aslında görünenden çok daha kötü. Elmas madenlerinde adeta ölümüne çalıştırılan işçiler, elmas çalıp çalmadığını kontrol etmek için her gün iş çıkışı röntgen cihazları ile kontrol ediliyordu.

Afrikanın en büyük zenginliği olduğu kadar en büyük kabusu kanlı elmas.
Yıllarca Avrupa ülkelerinin aç gözlülükle yönünü çevirdiği ve sömürge imparatorlukları kurduğu Afrika'dan günümüze yansıyan acı karelerden biri.
Sosyal medyada yeniden gündeme gelen fotoğrafın ne olduğunu kimi insanlar bilir ancak günümüz gençlerinin çoğu bu karenin neyi ifade ettiğini anlamaz.
Bu fotoğraf binlerce canın yitip gitmesinin, binlercesinin de köleleştirilmesinin bir fotoğrafıdır adeta.
Bir doktorun, Afrikalı işçinin röntgenini çektiği bir fotoğraf, karın tokluğuna adeta ölümüne çalıştırılan milyonlarca insandan sadece birini gösteriyor.
İngiliz sömürgesindeki elmas madenlerinde çekilen bu fotoğraf karesinde yapılan bir sağlık kontrolü değil, olanlar aslında şöyle:
Sömürge altında gece gündüz elmas madenlerinde çalıştırılan işçiler, iş çıkışı röntegenlerini çektirmek zorundaydı. Çünkü sömürgeci devlet ve firmalar bu işçilerin elmas çalıp çalmadığından emin olmak istiyordu. Bu yüzden paydos eden her Afrikalı köle evine gitmeden önce bu kontrolden geçiyordu.
Yani sömürge devletleri hem Afrikalılardan çalıyor hem de kendilerinden çalınmadığından emin oluyordu.
Oysa elmaslar, Afrika halkının yeraltı kaynağı, öz değerleriydi ve aslında sadece onlara aitti.
Söz konusu madenlerde yıllar içinde milyonlarca Afrikalı köle ağır koşullar nedeniyle canından oldu.
Avrupa ise halen bu yüz kızartıcı geçmişini görmezden gelmekte.

6a0c4685-8946-4817-a396-208ff9bd2d49.jpg
afrika-001.jpg27182.jpgsierra-leonede-elmas-kacakciliginin-yerli-isbirlikcileri-ve-kuresel-aktorlerin-cok-yuzlu-siyaseti.jpg