Aile terbiyesinde kadının yeri başka

Merhum Hakkı Devrim hocamız her zaman naifti... Babanne ve büyükbaba ile büyüyen çocukları çok şanslı sayardı.. Atatürk'ün de katıldığı toplantılara ilave edilen tek kadın Türkiye'nin en aktiflerinden Fatma Seher'di. Nam-ı diğer Kara Fatma. Bu tür kişilere Cumhuriyet'in kuruluş yıllarında sıkça rastlanırdı.

Dikkatli okuyucularım iyi hatırlar, bir Fatma Seher de benim ata ninemdi. 1881'de doğmuş çerkez kadınıydı. En büyük özelliği tüm akrabalarını okutma çabalarıydı. Önce, yüzde 95'i okuma yazma bilmeyen kadınlar içinde idadi mezunu oldu. Sonra ülkenin ilk kadın genel müdür yardımcılığına kadar yükseldi.

Bu bir örnek. Türk kadınında böylesi çabaları çokça görüyoruz.

Türk sinemasında

Aynı gün TRT'de bir başka konu, Hülya Koçyiğit- Beyaz söyleşisini izledim. Beyazıt Öztürk çok iyi yetiştirilmiş bir evlat. Onlar konuşurken gözümün önünden neler geldi geçti neler?..

Koçyiğit her şeyden önce "suyun ütesi"nden gelme. Gazetecilik mesleğimde en önemli hocam Mithat Perin'in yakın akrabası. Şöyle bir tarama yapsan fazla zengin değiller ancak verilen terbiye ekrana yakışan cinsten.

İyi çocuk yetiştirdiler

Öte yandan bir konuyu da atlamayalım. Beyazperdemizin Suzan Avcı, Aysel Tanju ve benzeri diğer vamp rollerinde gözlenen sanatçılarımız da çocuk yetiştirmede inanılmaz başarılı oldular. Pek çoğu arkadaşımdır. Hepsi pırıl pırıl eğitim aldılar

İki isim daha

Herşeyi özetlersek Rauf Tamer'in şu sözleri gerçektir:

"Çocuklarınızı diplomaya kavuştururken terbiyeleri de şart"

MHP eski Milletvekili Nazif Okumuş'un yıllar önce Yeniçağ yöneticisi Ahmet Yabuloğlu'ndan söz ederken, "Evliya gibi çocuk" deyişini de hiç unutmam.

SİZDEN GELENLER

Ömer Börekçi'nin Adnan Menderes karşıtlığı bana İsmet Paşacı ailemi hatırlattı. Hasan Tahsin Oral'ın bu konudaki tutumu da farksız.

Arada bir, "Burhan beni bir arar mısın?" diye talimat verenler bile çıkmakta.

Kimi de, "Ben 51 yaşında halen Ahlat'da yaşayan bir Türk'üm" diyor. Devamında da, bölgede yapılanları inkar ediyor.

Kimileri de sadece terbiyesizlik peşindi. Sayıları az ama can sıkıntıları çok fazla.

Gerçek okur

Mustafa Kemal Taşkaya "ideal okur" tiplerinden:

"Sevgili Burhan Ağabey;

Öncelikle sağlıklı, huzur dolu nice yıllar dilerim. Köşe yazılarınız; okurlara, bizlere ve Yeniçağ'a ayrı bir renk katmakta. Güne yazılarınızı okuyarak başlıyorum dersem abartmış olmam. Ayrıca  köşenizde bana yer vermeniz beni onurlandırmış ve bir o kadar da mutlu etmiştir.

Burhah Ağabey,  okurunuza verdiğiniz değerden ötürü çok teşekkür ederim. Herşey gönlünüzce olsun. Sevgi ve saygılarımla."

Bu da Diker'den

Eski milletvekili Tevfik Diker 65 yaş üstü hapsedilmişlerinden. "Bu zorunluluk bir mahkumiyettir, hızla kaldırılmalı" talebinde bulunuyor.

Bölükbaş'dan

TRT Spor'da uzun aradan sonra iki gün peşpeşe Orhan Ayhan'layı ve üstadı izlemenin lezzetini sizinle paylaşmayı düşünürken TRT Müzik'in başı, önemli bir açıklama yolladı. Aynen şöyle:

"TRT Müzik bu Ramazan Bayramı'nda kültür kategorilerinde son 5 yılın en yüksek ratingini yakaladı. Primetime kuşağı izlenme değerlendirmelerinde de son Ramazan artış gölzendi. Örneğin tüm gün AB grubunda 2019 yılı rating ortalaması 0.13 iken, 2020 ortalaması 0.36 oldu. TRT Müzik, bayramda primetime kuşağı AB grubunda 34 televizyon kanalı içinde 0.52 ratingi yakalayarak en çok izlenen 13. kanaldı.

TRT Müzik'in rating ortalamasına bakıldığında 2019 Kasım'ından beri hep yükselişte. TRT Müzik, izlenme değerlendirmelerinde istikrarlı yükselişiyle dikkat çekiyor.

Kenan Bölükbaş"

Günün Sözü

Yükselme, düşene kadar insanın başını döndürür. Victor Hugo

 

dfs-004-001-011-001-001-001-002-016.jpg

Yazarın Diğer Yazıları