Aileler şehitlere koştu. Bu ülke size minnettar

Aileler şehitlere koştu. Bu ülke size minnettar
Korona virüs tedbirleri kapsamında sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulan şehit aileleri, bayramda yine evlatlarına koştu. Aileler, vatan uğruna şehit olan evlatları için Kuran-ı Kerim okuyarak dua etti, gözyaşı döktü.

Şanlıurfa''da yeni tip korona virüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulan şehit aileleri, şehitliklere ziyarette bulundu. Sabah namazının ardından, yeni tip korona virüs (Kovid-19) tedbirlerine uygun olarak şehitliklere gelen aileler, vatan uğruna şehit olan evlatları için Kuran-ı Kerim okuyarak dua etti, gözyaşı döktü.

Çukurca ilçesinde PKK''lı teröristlerce düzenlenen saldırıda şehit olan Topçu Onbaşı Abdulselam Halat''ın ağabeyi Ferdi Halat, kardeşini bir bayram sabaha defnettiklerini ve acısının hala taze olduğunu söyledi.

Şehitlik ziyareti için sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutuldukları için yetkililere teşekkür eden Halat, "Kardeşimizin bayramını kutlamaya geldik bugün, bütün şehitlerimiz için Fatihamızı okuduk Allah devletimize zeval vermesin. Kardeşimin acısı hala aynı." dedi.

Şehidin ikiz kardeşi İbrahim Halat da acısının ilk günki gibi taze olduğunu belirterek, tüm şehitlere Allah''tan rahmet diledi. Edirne''de, İçişleri Bakanlığından 81 il valiliğine gönderilen "Şehit Ailelerinin Kabristan Ziyaretleri" konulu genelge kapsamında, arife ile Ramazan Bayramı''nın birinci gününde kısıtlamadan muaf tutulan şehit aileleri kabristanı ziyaret etti.

Ziyaret gerçekleştiren şehit yakınlarından biri de 2016 yılında Mardin''in Midyat ilçesindeki terör saldırısında şehit olan polis memuru Nefize Özsoy''un anne ve babasıydı. Edirne Yenişehir Mezarlığı''na gelen baba Süleyman ve anne Hafize Çetin, şehit kızları için Kur''an-ı Kerim okudu, dua etti. Şehidin babası Süleyman Çetin, buruk bir bayram geçirdiklerini söyledi.

Şehit ailelerinin ve İslam aleminin bayramını kutlayan Çetin, "Bizim için bayramlar gözyaşı ve hüzün. Bayramımız kızımızdan ayrı geçiyor. Buraya gelip kızımız için dua edip, kendimizi teselli ediyoruz. Bizleri yalnız bırakmayanlardan Allah razı olsun." ifadelerini kullandı.

Hafize Çetin de bayramların hüzünlü geçtiğini belirterek, "Biz bayramlarda mezara koşuyoruz, kızımızın yanına. Bu acının tarifi yok, bayramlar bizim için buruk geçiyor." diye konuştu.

İZMİR''DEKİ ŞEHİT YAKINLARI KADİFEKALE HAVA ŞEHİTLİĞİ''NDEKİ KABİRLERİ ZİYARET ETTİ

İzmir''de, tam kapanma döneminde uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasından Ramazan Bayramı nedeniyle iki günlüğüne muaf tutulan şehit yakınları, arife gününün ardından bayramın ilk günü de Kadifekale Şehitliği''ndeki kabirlere ziyaret gerçekleştirdi.

Şehitlerin kabri başında Kur''an-ı Kerim ve dualar okuyan aileler, mezarları temizledi. Şehit yakınları, mezarlık yerine gelenlere şeker ve gül suyu ikramında bulundu.

Şırnak''ta 2010''da şehit olan Piyade Uzman Çavuş Doğan Balduk''un annesi Methiye Balduk, gazetecilere, şehit ailelerinin bayramları buruk geçirdiğini söyledi. Şehitliğe yeni tip korona virüs (Kovid-19) kısıtlaması dolayısıyla eskisi gibi sık gelemediğini aktaran Balduk, "Terörün boynu kırılsın." diye dua etti. İzmir Tersanesi''nde 2013''te meydana gelen kazada şehit olan Er Yavuz Arslan''ın babası Zülfü Arslan ise her bayram ilk olarak oğlunun mezarına koştuğunu ifade etti.

Tek çocuğu olan oğlunun terhisine bir hafta kala şehit olduğunu aktaran Arslan, "Biz her bayram buradayız. Her cuma da geliyoruz." diye konuştu.

Öte yandan Şehit Er Arslan''ın aslen Malatyalı olan ailesinin, oğullarının mezarı başına birer adet diktiği kayısı ve kiraz ağacı fidanının boy verdiği gözlendi.

Kahramanmaraş’ta şehit oğlunun mezarını ziyaret eden Döne Kaçmaz, oğluyla gurur duyduğunu belirterek, "Şehitlerimiz olmasa biz asla ve asla rahat uyuyamayız" dedi.

Eşlerini, çocuklarını, kardeşlerini vatan savunmasında şehit verenler, Ramazan Bayramı''nda Şeyh Adil Mezarlığı''ndaki şehitlikte bir araya geldi. Yakınlarının mezarlarını temizleyen, mezar taşlarını öpüp okşayan, dua edip Kur''an-ı Kerim okuyan şehit yakınların acıları ise hâlâ ilk gün ki gibi taze. Şehitliği ziyaret edenlerden Yaşar-Döne Kaçmaz çifti, 16 Kasım 2018''de Şırnak''ın Uludere ilçesinde şehit olan oğulları Piyade Sözleşeli Er Cemil Kaçmaz''ın mezarını temizledi. Oğlunun mezarındaki otları elleriyle temizleyip çiçekler eken Kaçmaz çifti, duygulu anlar yaşadı.

“GURURLU VE ŞEREFLİYİZ''

3 çocuğundan ortanca olanı şehit veren Yaşar Kaçmaz, sık sık şehitliği ziyaret ettiğini söyledi. Kaçmaz, "Buruk bir bayram daha geçirmek için geldik buraya kadar. Oğlumuz gelemediği için biz geldik kendisinin yanına. Bizim bayramımız bu. Şehitlikle ev arasında mekik dokuyoruz devamlı. Yine de gururlu ve şerefliyiz. Vatanımız sağ olsun" dedi.

''ŞEHİTLERİMİZ OLMASA ASLA RAHAT UYUYAMAYIZ''

Anne Döne Kaçmaz ise oğlunun şehit haberini çalışırken aldığını ve o günü unutamadığını söyledi. Oğluyla gurur duyduğunu da belirten anne Kaçmaz, "Oğlumla gurur duyuyorum, vatan sağ olsun. Oğlumuz gelemediği için biz kendimiz geliyoruz, bayramda ziyaret ediyoruz. Şehitlikten evimize, evimizden şehitliğe oğlumun yanına gidiyoruz, öyle bir teselli buluyoruz. İçimizde olsa iyiydi ama yapacak bir şey yok. Vatan sağ olsun. Gurur duyuyorum oğlumla, iyi ki şehit olmuş, iyi ki varmış, iyi ki doğurmuşum. Allah''ı nur içinde yatırsın bütün şehitlerimizi. Çünkü şehitlerimiz olmasa biz asla ve asla rahat uyuyamayız" diye konuştu.

2014''te Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü''nün atış poligonunda gaz sıkışması sonucu meydana gelen patlamada şehit olan Bekçi İsmail Kuyzu''nun eşi Cennet Kuyzu, kızıyla birlikte şehitliği ziyaret etti. Eşinin mezarı başında Kur''an-ı Kerim okuyup dua eden Cennet Kuyzu, "Eşime ziyarete geldim. Allah mekanını cennet etsin, şehit olduğu için de gururluyum. 7 yıl önce poligon patlamasında şehit oldu. Allah rahmet etsin" dedi.

MALATYA''DA NAMAZ SONRASI ŞEHİTLİKTE BURUK BAYRAM

Malatya''da çok sayıda vatandaş, Ramazan Bayramı namazını kılmak için camilere akın etti. Bayram namazının ardından şehitliğe gidenler uzun süre burada kaldı, duygu dolu anlar yaşandı.

Bayram namazını Şehir Mezarlığı Camisi''nde kılmak isteyen vatandaşlar, sabahın erken saatinde saf tuttu. Bazı vatandaşlar namazı cami bahçesinde kıldı. Namazın ardından okunan hutbe ve yapılan dua sonrası cemaat sosyal mesafe kurallarına uyarak birbirleriyle bayramlaştı. Cami çıkışında vatandaşlara lokum ikram edildi. Kentte yoğunluğun yaşandığı bir diğer cami ise Hacı Yusuf Camisi oldu. Safların cami dışına taştığı Hacı Yusuf Camisi''nde bayram namazı sonrası vatandaşlar mezarlıklara geçti.

ŞEHİTLİKTE BURUK BAYRAM

Mezarlık ve şehitliklere giden çok sayıda vatandaş hem yakınlarının kabrini ziyaret etti, hem de şehitleri andı. Şehit ailelerini teselli eden vatandaşlar uzun süre mezarlıklardan ayrılmadı. Şehit asker ve polislerin yakınları ise evlatlarının mezarı başında dua etti, fotoğrafını bağrına basarak gözyaşı döktü. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan da, şehit ailelerini şehit olan yakınlarının mezarları başında ziyaret ederek, bayramlaştı.

İlgili Haberler