Akaryakıt zamları sonrası gündemde. İşte Türkiye'deki LPG'li araç sayısı

Akaryakıt zamları sonrası gündemde. İşte Türkiye'deki LPG'li araç sayısı
Akaryakıt fiyatlarına gelen üst üste zamlar sonrası LPG’li (sıvılaştırılmış petrol gazı) otomobiller sürücüler için avantaj olmaktan çıkarken, LPG'li araçlara ilişkin merak edilenler haberin detaylarında.

Akaryakıt fiyatları Türk Lirasındaki değer kayıpları nedeniyle neredeyse her gün zamlanıyor. Son dönemde yaşanan zamlardan en çok etkilenen akaryakıt kalemlerinden biri de LPG (sıvılaştırılmış petrol gazı) oldu. Geçtiğimiz gün Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası ( EPGİS) tarafından yapılan açıklamada  LPG Otogaz fiyatına 71 kuruş geldiği açıklandı. Gerçekleşen fiyat artışı sonrası İstanbul,  İzmir ve Ankara''da LPG Otogaz litresi 6 liraya merdiven dayadı. Ayrıca  LPG Otogaz fiyatına 7 gün önce 15 kuruş fiyat artışı gelmiş ve pompalara yansımıştı.

TÜRKİYE LPG''Lİ ARAÇ SAYISINDA AVRUPA LİDERİ

Gelen zamlar sonrası LPG’li araçların sürücülere avantaj sağlayıp-sağlamadığı tartışma konusu haline geldi. Ülkemizdeki 100 araçtan 38’si LPG ile çalışıyor. Haliyle üst üste gelen zamlar vatandaşları derinden etkiliyor.  Avrupa İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) 2019 verilerine göre ülkemizde 4 milyon 661 bin LPG’li otomobil trafikte yer alıyor. Benzin ve dizele göre daha uygun olması nedeniyle sürücüler daha çok LPG’li araçları tercih ediyor. Avrupa’da ise durum tamamen farklı. Çok sayıda ülkede LPG''li araçlar rağbet görmüyor.

Euronews''te yer alan habere göre, ayrıca Türkiye’den sonra Avrupa’da LPG’li araç oranı en yüksek ülke Polonya. Bu ülkedeki otomobillerin yüzde 14''ü LPG’li. Üçüncü sırada ise 6,6 ile İtalya var. Öte yandan Norveç''te ise LPG’li araç bulunuyor. Avrupa''daki toplam LPG''li araç sayısının yaklaşık üçte biri Türkiye''de bulunuyor.

AVRUPA''DA EN AZ BENZİNLİ OTOMOBİL TÜRKİYE''DE BULUNUYOR

Benzinli otomobil sayısında ise Türkiye en geride yer aldı. Türkiye''de 2019 verilerine göre benzinli otomobil oranı yüzde 24. Bu oran Litvanya''da yüzde 26, Fransa''da yüzde 35.

Şehir şehir güncel LPG fiyatları ise şu şekilde:

Adana: 5.84

İstanbul: 5.91

İzmir: 5.81

Bursa: 5.81

Ankara: 5.95

Diyarbakır: 5.94

Trabzon: 6.07

İlgili Haberler