Akaryakıtta bir kötü haber daha

Akaryakıtta bir kötü haber daha
Akaryakıt fiyatlarına zam üstüne zam gelirken, EPDK'dan benzin ve motorin fiyat oluşumuna dair açıklama geldi. EPDK'nın açıklamasına göre araç sahipleri verginin de vergisini ödüyor.

EPDK resmen açıkladı

Akaryakıt fiyatlarına dolar kuru ve Brent petrol kaynaklı zam üstüne zam gelmişti. Sadece mart ayında benzine 3,74 TL, motorine 6 TL 71 kuruş zam yapıldı. Yeni yılla birlikte Eşel Mobil Sisteminin kaldırılmasıyla yapılan zamların hepsinin pompaya yansımasına yol açtı. Akaryakıt fiyatlarının düşürülmesi için ÖTV ve KDV yeniden gündeme gelirken, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ( EPDK)''dan dikkat çeken açıklama geldi.

Son dönemde hızlı fiyat artışlarına konu olan akaryakıt fiyatlarına dair kafa karışıklığını gidermek amacıyla bilgi notu paylaşan EPDK, benzin ve motorin fiyatlarının nasıl oluştuğuna açıklık getirdi.

EPDK''nın açıklamasına göre tüketicinin ödediği bir litre benzin fiyatı içinde hem ÖTV hem de KDV bulunuyor. 20.35 TL''lik benzin fiyatında tüketici 5.63 TL vergi öderken sadece 1.06 TL''si dağıtım karı.

AKARYAKITTA VERGİNİN VERGİSİ ÖDENİYOR

Enerji Günlüğü''nden Mehmet Kara''nın köşe yazısında yer verdiği tabloya göre akaryakıt ürünlerine tüketicinin ödediği fiyatın içinde birden fazla vergi bulunuyor. Hatta tüketici bunlardan birini verginin vergisi olarak ödüyor. 1 litre benzin İstanbul’da litre başına ortalama 20.35 liradan satılıyor. Bugün itibariyle benzinde 13.66 TL seviyesindeki rafineri çıkış fiyatına 1.06 TL dağıtıcı ve bayi kârı eklendikten sonra üzerine 2.5265 TL özel tüketim vergisi (ÖTV) ilave ediliyor. Bayi ve dağıtıcı karı ile ÖTV eklenmiş fiyata 3.1 TL (yüzde 18) katma değer vergisi (KDV) ekleniyor. Böylece 20.35 TL’lik pompa satış fiyatının içinde 5.63 TL’sini ÖTV ve KDV oluşturuyor.

MOTORİNDE FİYAT OLUŞUMU

İstanbul’da bu 8 şirketin 1 litre motorinden aldıkları ortalama pompa satış fiyatı ise 22.81 TL seviyesinde bulunuyor.Motorinde ise 16.16 TL seviyesindeki rafineri çıkış fiyatına 1.11 TL dağıtıcı ve bayi kârı eklendikten sonra üzerine 2.0559 TL özel tüketim vergisi (ÖTV) ilave ediliyor. Bayi ve dağıtıcı karı ile ÖTV eklenmiş fiyata 5.54 TL (yüzde 18) katma değer vergisi (KDV) ekleniyor. Böylece 22.81 TL’lik pompa satış fiyatının içinde 5.54 TL’sini ÖTV ve KDV oluşturuyor.

AVRUPA FİYATLARI VE KUR HAREKETLERİ

Akaryakıt pompa satış fiyatları İtalya piyasasındaki benzin ve motorin fiyatları ile kur hareketlerine göre şekilleniyor. Buna göre oluşan pompa satış fiyatı, Avrupa’daki belli ülkelerde oluşan fiyatların yüzde 3 üzerine çıktığında ya da yüzde 3 altına indiğinde yeni duruma göre aşağı ya da yukarı yönlü düzeltme yapılarak yeni fiyatlar açıklanıyor. Bu formülü, Türkiye’de sektör adına, ana dağıtıcılara Tüpraş duyuruyor.

 

İlgili Haberler