Akbelen Ormanı'ndaki keşif murdar oldu

Akbelen Ormanı'ndaki keşif murdar oldu
Akbelen Ormanı’nda Limak Holding ve İÇTAŞ ortaklığındaki YK Enerji tarafından ağaçların kesilmesine karşı açılan davada bilirkişi keşfi yapıldı.

Adem Kankaynar // YENİÇAĞ// MUĞLA

Akbelen Ormanı’nda Limak Holding ve İÇTAŞ ortaklığındaki YK Enerji tarafından ağaçların kesilmesine karşı açılan davada bilirkişi keşfi yapıldı. Yapılan keşifte avukatlara ‘ruh hastası’ diyen hakim hakkında reddi hakim talebinde bulunan Avukat İsmail Hakkı Atal, “Yasa uygulayıcılık görevini unutan hakimle yapılan keşif mundar oldu” dedi.

Muğla’nın Milas ilçesinde Yeniköy Termik Santrali tarafından İkizköy sınırları içerisindeki Akbelen Ormanı’nda ağaçların kesilmesine karşı açılan davada bilirkişi keşfi yapıldı. Keşif alanında, heyet üyesi hakimin İkizköy avukatlarına hakaret ettiği belirtildi.

Konuya dair açıklama yapan KARDOK Derneği’nin Avukatı İsmail Hakkı Atal, Muğla 1.İdare Mahkemesi’nin 2021 /563 E. Sayılı dosyasında “Orman kesim izin iptal” davasına dair yapılan keşfinde meslek hayatında görmediği ve hakimlik mesleğine uymayan, suç oluşturan tavır ve uygulamalarla karşılaştıklarını belirtti.

300 kadar köylü ve çevre-ekoloji aktivisti ellerinde döviz ve pankartlarla karayolunda bekledikleri sırada keşif araçları sloganlar arasından geçmiş ve jandarmanın tertibat aldığı alanda buluşacakken durmadan uzaklaştığını ifade eden Atal, “Bizler otomobillere binerek keşif heyetinin bulunduğu yeri öğrenip oraya gitmek zorunda kaldık. Keşfi yöneten hakim Murat Yüksel uzun süre davacı avukatları dışında kimseyi keşfe dahil etmedi. İtirazların ardından maden alanı içindeki inceleme noktasına sadece Muğla, İzmir ve Adana Barolarından gözlemci avukatlar dahil olabildi” diye konuştu.

Davacı KARDOK Derneği’nin yönetim kurulu üyelerinin, Anayasa ihlal edilerek keşfe alınmadığını vurgulayan Atal, şunları dile getirdi:

“Tarafgir hakim Murat Yüksel’in yönettiği ve maden sahası, Akbelen ormanı ve Karadam köyü olmak üzere 3 ana bölümde yapılan keşif esnasında,  beyanlarımızı sunmamızı -yasal taraf haklarımızı kullanmamızı engelleyen, buna karşılık termik santral avukatının usule aykırı davranışlarına göz yuman hakim Murat Yüksel biz avukatlara “ruh hastası” ve “şov yapmayın”  gibi ifadeler kullanarak “görevi kötüye kullanma ve hakaret “suçlarını işlemiş ve en nihayetinde de yargı görevini kasıtlı olarak yapmadığını fark etmemiz üzerine bizleri reddi hakim talebinde bulunmak zorunda bırakmıştır. Keşif tutanağına da ihtirazi kayıt koyarak keşfi kabul etmediğimizi beyan edip keşfin yenilenmesi talebinde bulunduk. Hakim Murat Yüksel aynı zamanda İkizköylülerin de adalete olan güvenini sarsan tavır ve uygulamalarıyla hakimlik mesleğine de zarar vermiştir.”

Son yıllarda , kendilerini yurttaşların ve yasaların üzerinde gören hakimlik uygulamalarıyla sıkça karşılaştıklarının altını çizen Atal, “Akbelen keşfinde yaşadığımız üzücü ve halkın adalete olan güvenini sarsıcı olayların bir daha yaşanmaması için adalet bakanlığının ilgili hakim hakkında derhal soruşturma başlatması gerekmektedir” ifadelerine yer verdi.

KEŞİF HEYETİ AKBELEN’DE İNCELEME YAPTI…

Aylardır ‘ağaçlar kesilmesin’ diye nöbet tutulan Milas’a bağlı İkizköy Mahallesi Akbelen Mevkii’nde, yürütmeyi durdurma kararının ardından bu kez mahkemenin tayin ettiği keşif heyeti incelemelerde bulundu. CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan, CHP Milas İlçe Başkanı Av. Tüze Çetinkaya ve bazı il ve ilçe yönetim kurulu üyeleri de, alanda nöbet tutan vatandaşlarla birlikte heyetin çalışmalarını takip etti.

Maden şirketi tarafından yaklaşık 750 dönümlük ormanlık alandaki ağaçların kesilerek maden çıkarmasına engel olmak isteyen yöre halkı ve çevrecilerin Akbelen ormanlarındaki nöbeti devam ederken, geçtiğimiz günlerde mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Bu karar yöre halkı ve çevrecilerde sevinçle karşılandı ancak buna rağmen tutulan nöbet devam ediyor.

Mahkeme kararının ardından bu kez de dün alanda, yine mahkeme tarafından görevlendirilen keşif heyeti incelemelerde bulundu. Heyet, alanda görüntü ve fotoğraf çekerek durumu belgelendirirken, yapılan çalışmayı takip eden yöre halkına, CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan, CHP Milas İlçe Başkanı Av. Tüze Çetinkaya ve bazı il ve ilçe yönetim kurulu üyeleri de katıldı.

İncelemenin tamamlanması ve heyetin alandan ayrılmasının ardından CHP Muğla Milletvekili Özcan ve beraberindekiler, daha sonra alanda nöbet tutan vatandaşlarla bir araya gelerek süreç hakkında karşılıklı görüş alışverişinde bulundular.

“HAKLI MÜCADELENİZDE SONUNA KADAR YANINIZDAYIZ”

Milletvekili Özcan; “Süreç devam ediyor. Mahkemenin verdiği yürütme kararını memnuniyetle karşıladık ancak alanı terk etmeyerek başlayan mücadeleyi sürdürüyoruz. Bu süreçte yanınızda olmaya, sonuç alıncaya kadar da sizlerle birlikte hareket etmeye kararlıyız. Yalnız değilsiniz, yalnız da kalmayacaksınız.  Hukuki süreci, aynı zamanda avukat olan ilçe başkanımız ve il ve ilçe yönetimindeki hukukçu arkadaşlarımız da takip ediyor. 
Doğal hayat, ormanlarımız ve içinde yaşamlarını sürdüren canlılar için bugüne kadar verdiğiniz onurlu ve haklı mücadeleniz her türlü takdirin üzerindedir. Birileri rant uğruna bu ülkenin doğal hayatını, doğal güzelliklerini yok ederken, bu toprakların vatan olduğunu bir an bile aklından çıkarmayan cesur yüreklere her alanda desteğimiz sürecektir”
diyerek, Akbelen’de nöbet tutan vatandaşlara teşekkür etti.

NE OLMUŞTU?

Akbelen Ormanı’ndaki 740 dönümlük alanda bulunan ağaçlar Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerini işleten Limak Holding ve İÇTAŞ ortaklığındaki YK Enerji tarafından linyit maden ocağı yapılmak için kesilmek istenmişti. İkizköylüler karara itiraz etmiş ve 22 Nisan’dan itibaren nöbet tutmaya başlamıştı.

17 Temmuz’da Orman Genel Müdürlüğü’nün ekipleri Akbelen Ormanı’na gelerek ağaç kesmeye girişmişti. Ancak köylüler ekipleri engellemişti.

28 Temmuz’da başta Manavgat olmak üzere Türkiye’nin birçok yerinde yangınlar çıkmış ve köylüler yangınla mücadele ederken şirket işçileri de bir günde 105 ağaç kesmişti.

Ağaç kesiminin duyulması üzerine İkizköy halkı, ağaç kıyımına karşı eylem başlatmış, jandarma eyleme sert müdahalede bulunarak 60’a yakın eylemciyi gözaltına almıştı.

İlgili Haberler