Akit yazarından Hükümet’e ekonomik paket eleştirisi

Akit yazarından Hükümet’e ekonomik paket eleştirisi
Art arda açılan ekonomik paketlerin kısa vadede olumsuz etki yaratacağını ifade eden Rasim Bolbol, kaleme aldığı yazısında, kaleme aldığı yazısında hükümetin ekonomi politikalarını eleştirdi

Hazine tarafından yerel seçim öncesinde açıklanan ekonomik paketler, birçok kesimin tepkisini çekmişti. Bu tepkilerden biri de iktidara yakınlığıyla bilinen Akit yazarından geldi.

Rasim Bolbol, kaleme aldığı yazısında, bu tarz düzenlemelerin bir kesim vatandaş ve şirket tarafından iyi karşılansa da, borcunu düzenli ödeyen kesimler tarafından olumsuz karşılanabileceğini ifade etti. 

İşte Rasim Bolbol’un yazısının ilgili kısmı:

"Bildiğiniz gibi, hükümet yetkilileri, son günlerde milyonlarca vatandaşı ilgilendiren bir dizi ekonomik paketi ardı ardına açıkladı. Bu kapsamda, futbol kulüplerinden kredi kartı borçlularına, çiftçi ve esnaftan KOBİ’lere kadar birçok kesime borçlarını yeniden yapılandırma ve düşük faizli kredi edinme imkanı getirildi.

Elbette ki bunlar, piyasadaki nakit akışını hızlandırmaya matuf adımlar. Ödeme zorluğu yaşayan vatandaşa/şirketlere büyük kolaylık sağlayacak düzenlemeler. Ancak bu türden düzenlemelerin bazı olumsuz etkileri de bulunuyor.

Örneğin, devamlı af ve borç erteleme gibi kararlar alınması, faizlerin belirli bir kesim için özellikle düşürülmesi borcuna sadık vatandaşlarda haksızlığa uğradıkları yönünde bir algı oluşturuyor. Bir süre sonra onlar da “Nasılsa af çıkar” beklentisi ile borçlarını ve vergilerini zamanında ödememeye başlıyor. Üstelik, yeniden yapılandırma ve borç ertelemeler bir kısır döngüyü de beraberinde getiriyor. Borç borçla kapatılmaya çalışılırken, yeni borçlar doğuyor. Gerçek kişiler de tüzel kişiler de ayaklarını yorganlarına göre uzatmayınca, içinde bulunulan fasit daireden bir türlü çıkılamıyor."

HALBUKİ KÖKLÜ SORUNLAR ANCAK KÖKLÜ ÇÖZÜMLERLE HALLEDİLEBİLİR

"Fakat ne yazık ki biz ısrarla palyatif tedbirlerle hareket etmeyi sürdürüyoruz. Ne vatandaşlarımızı borç batağına iten kredi kartlarının çok kolay bir şekilde temin edilmesinin önüne geçebiliyoruz, ne de faiz denilen püsküllü bela ile yeterli mücadeleyi ortaya koyabiliyoruz.

Korkarız ki, böyle giderse yeniden yapılandırmaların da borç ertelemelerin de sonu gelmeyecek.

Dediğimiz gibi, çok köklü tedbirler kesinlikle şart."