AKP, alamadığı şehrin halkını cezalandırıyor!

AKP, alamadığı şehrin halkını cezalandırıyor!
Yerel seçimlerde yenilgiye uğrayan AKP, birçok belediyenin gelir kaynaklarını kesti. İş yapamaz hale gelen belediyeler Avrupa’dan kaynak aramaya başladı.

31 Mart yerel seçimleri ile 23 Haziran İstanbul seçiminden yenilgiyle çıkan AKP, elinden çıkan belediyeleri cezalandırmaya başladı. Merkezi hükümet tarafından gelir kaynakları kesilen belediyeler, başta ekonomik ve bürokratik olmak üzere yaşadıkları çeşitli sıkıntılar nedeniyle iş yapamaz duruma geldi.

Birgün'ün haberine göre, son dönem CHP’li belediyelerin yanı sıra, yönetimi AKP’de olmayan birçok belediye, kamu bankalarından kaynak edinmekte zorlanıyor. İstanbul, Ankara, Adana, Mersin ve Hatay gibi birçok büyükşehir belediyesi, projeler için Avrupa’daki banka ve finans çevrelerinde finansman arayışına girmek zorunda kalıyor. Öte yandan HDP’li belediyelere yönelik baskı da artarak sürüyor. HDP’de üçü büyükşehir olmak üzere kayyum atanan belediye sayısı toplamda 28’i buluyor. Yerel yönetimlere karşı hamleler üreten AKP, merkezi hükümet sistemi ile kontrolü elinde tutmaya çalışıyor.

AKIL TUTULMASI YAŞAYANLARI KINIYORUM

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’deki kamu bankalarının İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB)’ye kredi vermediğini belirten İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Kamu bankalarının ne yazık ki kapısı bize kapatılmış durumda. Ben bu tavır ve davranışı gösteren akıl tutulması yaşayan yöneticileri de buradan kınıyorum” diyerek projeler için başta İngiltere olmak üzere Avrupa’da kredi aramıştı.

YARI FİYATINA KREDİ BULDUK

Önceki gün açıklama yapan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da toplu ulaşım sorununu çözmek amacıyla 300 yeni otobüs almak için yurtdışından Merkez Bankası faizinin yarı oranında kredi bulduklarını belirtti. Yavaş, ayrıca konuya ilişkin belediye meclisine talepte bulunduklarını da açıkladı.

İŞLERİMİZE ENGEL OLUYORLAR

Son olarak Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Devlet bankaları bize kapalı. Yabancı bankalardan kredi almaya çalışıyorum. Bürokraside de işlerimiz ite kaka yürüyor” eleştirisinde bulundu. Fransız Kalkınma Ajansı’ndan içme suyu şebekesi için 17 milyon avro hibe alındığını belirten Seçer, “Birçok engellerle karşılaşıyoruz. MHP’li vekiller bırakın destek olmayı işlerimize de engel oluyorlar” açıklaması yaptı. Seçer, ayrıca yeraltı ve yerüstü raylı sistem ile tramvayı da içine alacak 29 kilometrelik metro ihalesinde hazırlıkların devam ettiğini dile getirirken, bunun finansmanının da yurtdışından bulunacağını söyledi.