AKP tabela partisine dönüşebilir

AKP tabela partisine dönüşebilir
Peşmerge başı Barzani'nin Türkiye sözcüsü Rojhat Amedi, AKP'nin Irak'ın kuzeyindeki sözde bağımsızlık referandumuna karşı söylemini sertleştirmesinin partinin doğu illerinde tabela partisine dönüşmesine sebep olacağını ileri sürdü.

Peşmerge başı Mesut Barzani'nin Türkiye sözcüsü Rojhat Amedi, Irak'ın kuzeyindeki sözde bağımsızlık referandumuna karşı AKP'nin sert söylemlerinin partinin doğu illeride oy kaybına neden olacağını, Başkanlık referandumunda 'Evet' diyen KDP çizgisindeki Kürtlerin, yeni bir arayışa çıkacağını ve AKP'nin tabela partisine döneceğini ileri sürdü.

BBC Türkçe'de Mahmut Hamsici'nin haberine göre, HDP ve Hüda-Par'ın Irak'ta Erbil'deki peşmerge yönetimini merkez göreceklerini de söyleyen Amedi 'nin açıklamaları şöyle:

'AKP DOĞU İLLERİNDE TABELA PARTİSİNE DÖNÜŞEBİLİR'

"KDP çizgisindeki Kürtler 2000'ler,in başından beri AKP'ye oy verdi. Başkanlık referandumunda da 'evet' dedi. AKP hükümet olduktan sonra Kürtlere, Kürt meselesinde önemli değişiklikler yapabileceği mesajını verdi. Bu çerçevede olumlu adımlar atıldı ve bu vesileyle muhafazakâr, KDP çizgisindeki Kürtlerin desteğini aldı. Eğer bu destek olmasaydı AKP tek başına iktidar olmayabilirdi. Bu şu anda da geçerlidir.

Doğudaki birçok teşkilat KDP'lidir, KDP'lidir derken doğal KDP'lidir, o çizgidedir. Güneydeki referandumdan önce Bingöl AKP teşkilatı toplandı, biz AKP'nin güneye karşı takındığı bu politikayı tasvip etmiyoruz diye beyanatta bulundu. Galip Ensarioğlu (AKP Diyarbakır Milletvekili) da açıklamalarda bulundu. Örneğin bir Van'daki AKP teşkilatı küçümsenecek bir teşkilat değildir. Batman, Siirt, Urfa da yine bunlar arasındadır. Eğer hükümet sertleşirse bu teşkilatlar zayıflar veya AKP bazı yerlerde tabela partisi olarak kalır.

İstanbul'daki AKP teşkilatları da bundan zarar görür. Bizim oralarda potansiyelimiz var."

'HDP BUNDAN BÖYLE ERBİL'İ MERKEZ GÖREBİLİR'

"AKP döneminde, PKK dışında bulunan Kürtler de kendilerini ifade etmeye başladılar. Çünkü barış sürecinde artık PKK de kimsenin üstüne gitmiyordu.

Bunun dışında diğer partiler de kuruldu. Mesela Hak-Par bizden önce kuruldu. Yine bizden önce kurulan Hüda-Par var. Bizden sonra müraacaat eden PAK, PSK var. Referandum HDP'nin duruşunu da değiştirdi. HDP bundan böyle Kandil'i merkez görmekten ziyade Erbil'i merkez görebilir.

'KÜRTLER BİR KOALİSYON YAPABİLİR'

Amedi, önümüzdeki dönemde Kürt siyasetinde yeni ittifakların meydana gelebileceğini söyledi.

"HDP'nin Erbil'e yakınlaşması başlıyor. Aynı şey Hüda-Par ve Hak-Par için de geçerlidir. Bütün Kürtler artık bir koalisyon yapabilir. Kürt İslamcıların partisi Hüda-Par, Kürt solcuların partisi PSK, HDP, ama muhafazakâr Kürtlerin partisi henüz çok zayıf, bunun için onlar AKP'de yer alıyorlar.

AKP'nin sert politikasından dolayı orayı terk eden Kürtleri düşünelim, bir de onların dışında olan, KDP çizgisiyle itifak arayan Kürtler var. Bunlar da HDP'nin en azından yüzde ellisidir. Hüda-Par'ın, Hak-Par'ın hemen hemen hepsidir. Bakın Hak-Par geçenlerde burada (Erbil) büro açtı."

Türkiye'deki siyasi kamuoyunun önemli bir bölümünde, Erbil'in bağımsızlık yönündeki çabalarının Türkiyeli Kürtler arasında da böyle bir eğilimi daha fazla gündeme getirebileceği kaygısı bulunuyor.

'HER KÜRT'ÜN AKLINDA BÜYÜK KÜRDİSTAN VARDIR AMA...'

"Irak'ta bulunan Kürtlerin şartları ayrı, bizim şartlarımız ayrı, Suriye'deki, İran'daki Kürtlerin şartları ayrı. Belki bir bağımsız Kürdistan yerine bir de baktık ki iki tane veya üç tane ayrı Kürdistan kuruldu. Bütün gelişmeleri sadece Kürtler tayin etmiyor. Her ne kadar Kürtlerin hayalinde, bağımsız, birleşik, demokratik Kürdistan bulunsa da bu, şu an için gerçekçi bir yaklaşım değil. Bu bizim için hayal olabilir ama gerçekçi değil.

Tabii ki, uzun vadede her Kürt'ün kafasında bu vardır. Ama bir de baktık ki burada İsviçre gibi koşullar oluştu, beraber yaşama imkanları olursa neden beraber yaşamayalım?"

İlgili Haberler