AKP'den Anket operasyonu

AKP'den Anket operasyonu
AKP’nin gittiği birçok ilde boş meydanlara konuşması ve tarafsız anket firmalarından gelen sonuçlar üzerine algı operasyonları devreye girdi. Hükümete yakınlığıyla bilinen Konsensus firmasının yayınladığı ankette ilginç rakamlar ortaya çıktı.

24 Haziran’da baskın erken seçime giderek, Cumhurbaşkanlığı ve Meclis çoğunluğunu elde etmek isteyen AKP’de işler karıştı.

Havuz medyasının şehit ailelerini bile istismar edip, siyasi mesajlar verdirtmesiyle başlayan süreçte yeni bir boyuta geçildi.

Partinin yüksek oy oranı aldığı illerde bile meydanların boş kalması ve Millet İttifakı'nın durdurulamaz yükselişi algı operasyonlarını devreye soktu.

ANKET OPERASYONLARI DEVREDE

Gezici Araştırma Firması gibi seçim sonuçlarını en iyi tahmin eden anket firmalardan gelen sonuçlara göre AKP Meclis çoğunluğunu kaybediyor. Millet İttifakı'nın oy oranı da her geçen gün artmaya devam ediyor.

Tarafsız anket firmalarından gelen son verilerde, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde İYİ Parti’nin Genel Başkanı Meral Akşener’in ismi ikinci tur için öne çıkıyor.

Bu gelişmeler üzerine AKP’ye yakınlığıyla bilinen anket firmaları devreye sokuldu. Bu firmalardan biri olan Konsensus yayınladığı son anketinde Cumhur İttifakı’nın, Meclis çoğunluğunu elde ettiğini ve Muharrem İnce’nin ikinci tura kalacağını iddia etti.

İşte Konsensus’un yayınladığı o anket sonuçları:

Konsensus’un araştırmasında; Cumhur İttifakı’nın yüzde 50,4, Millet İttifakı’nın yüzde 39,7 ve HDP’nin yüzde 9,6 oy alacağı tahmin edildi.

İttifak içindeki oy oranları ise şöyle tahmin edildi: “AKP yüzde 43,8, CHP 27,4, İYİ Parti yüzde 11,2, HDP yüzde 9,7 ve MHP yüzde 7,4.”

Cumhurbaşkanlığı seçimlerde ise Tayyip Erdoğan’ın yüzde 47,9, Muharrem İnce’nin yüzde 26,8, Meral Akşener’in yüzde 14,8, Selahattin Demirtaş’ın yüzde 9,7, Temel Karamollaoğlu’nun yüzde 0,7, Doğu Perinçek’in ise 0,1 oy alacağı öne sürüldü.

İYİ PARTİ’Yİ BARAJ ALTINDA GÖSTERMİŞLERDİ

Anket sonuçları ve seçim sonuçları kıyaslandığında 7 puanlık sapmalar yapan ve yakın bir zamana kadar İYİ Parti’yi baraj altı gösteren Konsensus’un yayınladığı sonuçlar tartışmaları da beraberinde getirdi.

Konsensus’un özellikle İYİ Parti oylarını düşürüp MHP’yi yüksek göstermesi dikkat çekti.

Öte yandan yayınlanan anket sonuçlarında standart sapma ve diğer veri analizlerine yer verilmediği görüldü.

Konsensus’un yayınladığı sonuçlar “algı operasyonu” olarak değerlendirilirken, AKP’nin eriyen oyları karşısında yeni anketler açıklatması bekleniyor

İlgili Haberler