AKP’nin Barzani aşkı yeniden kabardı!

AKP’nin Barzani aşkı yeniden kabardı!
Irak’ın kuzeyinde peşmergenin düzenlediği sözde bağımsızlık referandumu girişiminin ardından ara verilen ticari ilişkilerin, seçimlerin ardından tekrar hareketlendiği bildirildi.

Yerel seçimlerin ardından tartışmalar henüz devam ederken, iktidarın Irak’ın kuzeyindeki peşmerge yönetimi ile ticari ilişkileri yeniden hareketlendireceği bildirildi.

31 Mart sürecinde milliyetçilik söylemleriyle gündeme gelen iktidarın seçimlerin ardından Barzani yönetimi ile ticari hareketliliği yeniden canlandırması dikkat çekti.

Öyle ki peşmergenin sözde bağımsızlık referandumunun ardından Erbil’e düzenlenen uçuşlara son verilirken, Türk Hava Yolları'na (THY) bağlı Anadolu Jet’in 21 Mart’ta Diyarbakır-Erbil seferlerini yeniden başlatmasıyla birlikte bölgeden kalabalık bir iş dünyası heyeti, ticaret köprülerini yeniden kurmak için 21 Nisan'da Erbil'e gitti. Söz konusu heyet peşmerge yönetiminin başı Neçirvan Barzani’nin de katılacağı “Uluslararası Yapı İnşaat, İnşaat Ekipmanları ve Belediye Ekipmanları Fuarı / Erbil Building” fuarına katılacak.

İktidarın onayı ve desteği ile gerçekleştirilen ziyaret ile birkaç yıl öncesine kadar peşmerge yönetimiyle yapılan 6-7 milyar dolarlık ihracatın yeniden canlandırılması hedefleniyor.

TOBB BAŞKANI ERBİL’E GİDECEK!

DW Türkçe’de yer alan habere göre, peşmerge yönetimi ile ilişkilerin geliştirilmesi konusunda iktidarın da kendilerini desteklediğini belirten ve konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, "TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile birlikte, tüm bölge iş dünyasını kapsayacak çok daha geniş bir iş heyeti ile yakın zamanda Erbil’e bir kez daha gideceğiz” dedi. Kaya, Erbil’de kalıcı bir "Ticaret Merkezi” açmaya hazırlandıklarını da sözlerine ekledi.

ERDOĞAN’IN "KÜRDİSTAN" ISRARI

Irak’ın kuzeyinde peşmergenin sözde bağımsızlık referandumu girişiminin ardından ticari ilişkilerin kesildiği peşmerge yönetimi ile ilişkilerin seçimlerin ardından yeniden hareketlenmesi dikkat çekti.

Öte yandan seçim sürecinde anketlerden gelen kötü sonuçların neticesinde sahaya inmek zorunda kalan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı açıklamalarda Irak’ın kuzeyini “Kürdistan” olarak tanımlaması tepkilere neden olmuş, buna rağmen Erdoğan söz konusu söylemini birçok mitinginde tekrarlamıştı.

BARZANİ İLE TİCARET SÖZDE ÇÖZÜM SÜRECİ İLE HIZLANDI

2009 yılında 5 milyar dolar seviyesinde olan Irak’a ihracatın yaklaşık yüzde 70'i peşmerge yönetimi ile gerçekleştiriliyordu.

2013 yılının ilk çeyreğinde başlayan sözde çözüm süreciyle birlikte Barzani yönetimi ile yapılan ticaret de artmış ve aynı yıl Irak'a ihracat 12 milyar dolar ile rekor kırmıştı.

AKP'NİN BARZANİ AŞKI

AKP'nin iktidarda olduğu dönemde yakın ilişki içerisinde olduğu isimlerden biri de peşmerge başı Mesut Barzani oldu.

Öyle ki Barzani Türkiye'de defalarca kez ağırlanırken, bir ziyaretinde Ankara Esenboğa Havalimanı ve dönemin Başbakanı Binali Yıldırım ile görüşmesi sırasında Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün emaneti Çankaya Köşkü'ne peşmerge paçavraları asılmıştı.

Görüntüler Türkiye'nin tarihine kara bir leke olarak yazılırken partisinin grup toplantısında konuşan Binali Yıldırım ise söz konusu skandalı "Irak anayasasına göre Kuzey Kürdistan Bölgesel Yönetimi özerk bir yapıdır. Parlamentosu, başbakanı, bakanları, ayrı bayrağı vardır" sözleri ile savunmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise 2017 yılında katıldığı G-20 Zirvesi'nde  Iraklı bir gazetecinin referandumla ilgili sorusuna "Barzani'ye en büyük desteği biz verdik, hala da veriyoruz. Dolayısıyla bölünmeden yana olmayın" cevabını vermişti.

İlgili Haberler