Alaattin Çakıcı, Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ile görüştü

Alaattin Çakıcı, Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ile görüştü
Kırım Türklerinin sembol isimlerinden Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, geçtiğimiz aylarda cezaevinden çıkan Alaattin Çakıcı'yı ziyaret etti.

Uzun bir süre Kırım Tara Meclisi Başkanlığı’nı yürüten ve bu görevinden 2013 yıında ayrılan Kırım’ın efsanevi Mustafa Abdülmecit Kırımoğlu Alattin Çakıcı'ya sürpriz bir ziyeret gerçekleştirdi.

Ziyarette Sovyet zulmünden dolayı dolayı vatanlarından sürgüne gönderilen Kırım Türk Halkı için dünya kamuyona açıklama yapan Çakıcı, Avrupa Birliği ve Okyanus ötesindeki ABD’yi sert bir dille eleştirdi.

ÇAKICI DÜNYAYA SESLENDİ

Sovyet zulmünden 75 yıldır vatandaşların sürgüne gönderilen, Kırım Türk Halkı için, sürekli Demokrasiden bahseden Avrupa Birliği'ne ve okyanus ötesindeki birleşik devletlere seslenen Çakıcı yaptığı açıklamasında şunları kaydetti;

“Emperyalistler, dünyanın her yerini doğalgaz ve petrol için kan gölüne çevirdiniz.

Demokrasi ve insan hakları adına Kırım'ın işgaline neden sessiz kalıyorsunuz?

Orada doğalgaz ve petrol olmadığı için mi ?

Nerede sizin teme hak, din ve vicdan özgürlüğünüz?

Kırım Tatar Türkleri Müslüman oluşundan, insan hakları, din ve vicdan özgürlüğü söylemlerinizi difrizde dondurup suskunsunuz.

Bu Dünyada her milletin yaşama hakkı vardır. Adaletsizliğe kafa kaldırma Ruslarda dahil...

Dünya Kamuoyuna Saygılarımlar Arz ederim”

2-20200812142703.jpg

MUSTAFA ABDÜLCEMİL KIRIMOĞLU KİMDİR?

Kırım Tatarı siyasetçi ve Kırım Tatar Millî Meclisi Başkanı.

1991-2013 Kırım Tatar Millî Meclisi Başkanı

Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, (Kırım Tatarcası: Mustafa Abdülcemil oğlu Cemilev, 13 Kasım 1943’te Sudak şehri yakınlarında‚ Ayserez köyünde doğdu

Alman işgali esnasında Mayıs 1944'te Stalin’in Kırım Tatarlarını sürgüne göndermesi ile birlikte, Kırımoğlu da altı aylık bebek olarak ailesiyle sürgüne gönderildi.

Taşkent Üniversitesi'nde öğrenim görme talebi, Nazi Almanyası'nın Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ni işgale giriştiği Doğu Cephesi'ndeki Lvov-Sandomierz Taarruzu sırasında, Nazilere yardım eden ve Sovyetler Birliği'ne ihanet eden bir aileye mensup olduğu gerekçesi ile reddedildi.

Sürgün hayatı sırasında resmen Özbekistan’da yaşamasına karşın verdiği insan hakları mücadelesi sürecinde birçok kez sürgüne gönderildi, hapse ve çalışma kamplarına atıldı.

12 Ekim 1986 tarihinde ABD Başkanı Ronald Reagan ile Sovyet lideri Mihail Gorbaçov arasında gerçekleşen Reykjavik Zirvesi'nde Sovyet aydını Andrey Saharov, Sovyet tümgenerali Pyotr Grigorenko ve Kırım Tatarlarının önderi Mustafa Cemilev’in hürriyetlerine kavuşması karara bağlandı.

1989 yılında gizlice Kırım’a döndü. 1991 yılında ise Gorbaçov Kırım Tatarlarının vatanlarına dönmesine izin verdi. Kırım Tatarlarının yürütme organı olan Kırım Tatar Millî Meclisi'nin kararı ile kendisine "Kırımoğlu" soyadı verildi.

Kırımoğlu, Tatar Türklerinin ana vatana dönmesi ve davalarını dünya kamuoyuna duyurmak amacıyla 303 gün açlık grevi yaptı..

Ekim 1998'de Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Kırım Tatarlarının barışçı mücadelesine katkısı nedeni ile Kırımoğlu'na Nansen Mülteci Ödülünü layık gördü.

15 Nisan 2014 tarihinde Kırım Tatarları'nın Sovyet yönetimi tarafından maruz bırakıldığı sürgünü sürekli gündemde tutan ve Ukrayna Parlamentosu'nda Kırım Tatarları'nin temsilciliğini yapan Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'na Abdullah Gül tarafından Cumhuriyet Nişanı tevcih edildi.

2 Mayıs 2014 tarihinde Moskova üzerinden Kırım Özerk Cumhuriyeti'ne gitmek isteyen Kırımoğlu, önce Moskova Havaalanında alıkondu, ardından Kiev'den geldiği uçakla Ukrayna'ya geri gönderildi.

Bunun üzerine Kırım'ın Ermenipazar sınır kapısına gelen Kırımoğlu'na yine giriş izni verilmedi.

Karşılamaya gelen 5 bin kadar Kırımtatarı'nın da zorla barikatları aşması üzerine ara bölgede miting düzenleyen Kırımoğlu, kan dökülmesini önlemek için sakin davranma çağrısı yaparak, teslim olunmamasını, mevcut rejimle mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.

Kırımoğlu'nun ülkeye girişinin yasaklandığı ilan edildi.

6 Mayıs Kırımoğlu’nun Kırım’a alınması için binlerce Kırım Tatarı'nın sınırda eylem ve gösteri düzenlemesini "Radikal unsurların toplum düzenini bozma girişimi" ilan eden Vladimir Putin'in Kırım'a atadığı savcı Natalia Poklonskaya, Rusya Soruşturma Komitesi ile Rusya Federal Güvenlik Servisi’nden (FSB) eylemi düzenleyen kişilerin yakalanması ve cezalandırılmasını talep etti.

Ayrıca savcı Poklonskaya, "Çubarov ve Kırım Tatarlarının eylemlerine son vermemeleri durumunda KTMM'nin kapatılacağı" uyarısında da bulundu.

Üç çocuk babası olan Kırımoğlu Bahçesaray ve Kiev’de yaşamaktadır.